Голова правління однієї з найавторитетніших правозахисних організацій - "Українська Гельсінська спілка з прав людини" - Олександр Павліченко розповів, що окупанти автоматично дали російське громадянство всім в'язням, які відбувають свої покарання у тюрмах Криму, без їх згоди та паспортів, які у них забирають на період перебування у в'язниці.

За словами Павліченка, людей позбавили добровільного вибору. " Усіх записали росіянами, така політика цієї держави. Інша справа, що засуджені взагалі не мають при собі документів. А громадянство підтверджується паспортом, виданим особі. А паспорт цей може бути видано особі тільки коли особа виходить на волю", - повідомив Павліченко, зауваживши, що такі дії не лише порушують законодавство, але й змушують в'язнів підпорядковуватись окупантам, щоб в майбутньому вийти на волю.

Читати також: Політичну партію Савченко може спонсорувати "сірий кардинал" Медведчук

Павліченко повідомив, що в'язнів "робили" росіянами в той час, коли їхні документи знаходились не в Криму, а в матеріалах справ у Києві, Маріуполі чи Одесі, і вони не могли стати громадянами РФ до того часу, поки не вийдуть на волю.

"Якщо керуватися законом, до цього часу стосовно цієї особи не може вчинятися жодних дій щодо належності її до того чи іншого громадянства. Ось це цікавий юридичний казус: як же відбувалася зміна громадянства цих засуджених осіб, якщо їхні паспорти перебувають у матеріалах справи, а не на руках у в'язнів? Інколи ці матеріали могли перебувати в суді в Донецьку, у Маріуполі, в Одесі, у Києві, будь-де", - повідомив Павліченко під час інтерв'ю виданню Glavcom.ua.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадаємо, за підрахунками експертів у в'язницях Криму перебувають понад 7 тис. українських в'язнів. Велика кількість засуджених громадян відмовляються співпрацювати з окупантами, тому вимагають, щоб із Криму їх перевели у в'язниці в інших регіонах України для подальшого відбуття покарань.