На 77 році життя помер український публіцист, літературознавець, правозахисник Леонід Плющ. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook українська актриса Галина Стефанова.

"Зболена душа Леоніда Плюща відлетіла у кращі світи. Математик, літературознавець, правозахисник. Комуністична система викинула його за межі України, але він до кінця днів продовжував свою діяльність", - написала вона.

Актриса зазначила, що в останні роки Плющ разом із дружиною неодноразово приїздив до України.

"В останнє десятиліття разом із дружиною Тетяною неодноразово повертався в Україну. Видавав книги, читав курс лекцій у Києво-Могилянській Академії. Минулого року, із початком російської агресії проти України, вони, незважаючи на вік та здоров'я, знову були в Києві .Але сімейні обставини повернули їх у Францію", - додала Стефанова.

Нагадаємо, що Леонід Плющ народився 1938 року в Киргизстані, згодом його родина переїхала до України. Він був одним з найактивніших "шістдесятників". У 1972 році Леоніда Плюща звинуватили в "антирадянській агітації", відправили до спецпсихлікарні з діагнозом шизофренія, де примусово лікували.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У січні 1976 Плющ залишив СРСР, а західні психіатри визнали його здоровим.

Читайте по темі: Помер ще один активіст Євромайдану

З 1977 року він був закордонним представником Української Гельсінської групи.