За підрахунками експертів, державне фінансування політичних партій потребуватиме 440 млн. гривень на рік. Проте такі дії виправдані, бо дадуть змогу вивести їх з-під впливу олігархів і зробить фінансову діяльність політиків значно прозорішою.

"Якщо партії залежатимуть лише від виборців, вплив олігархів на політику буде мінімізований", - вважає голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Він зазначає, що запровадження державного фінансування партій було умовою візової лібералізації з Євросоюзом.

"Світова практика свідчить про те, що державне фінансування становить не більше 40% від коштів, які є у розпорядженні партій. 20% - це членики внески і 30% - приватні пожертви. Ми пропонуємо виділяти 440 млн. гривень на рік на усі партії разом. За нашими розрахунками, це 12 гривень з кожного українця на рік", - зазначає "Знай" Таран.

Читайте також: Україна реформується, але із затримкою - МВФ

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Для уникнення нецільового використання державних коштів експерти пропонують жорстко обмежити можливості витрачати ці гроші та запровадити щомісячну звітність.

"У Великій Британії, наприклад, заборонено сплачувати з цих грошей зарплату партійцям. Водночас вони фінансують роботу тіньового уряду, який розробляє обґрунтовані та прораховані альтернативні законопроекти. Партійні з'їзди та мітинги також не можна фінансувати за державні гроші. А ось розробка законів, подання інформації в ЗМІ та створення осередків партії в регіонах можна буде профінансувати з цих ресурсів", - додає Віктор Таран.

За відсутність звітності чи порушення правил при використанні коштів партії або покарають, або взагалі позбавлять права на займатися політичною діяльністю.

Експерти пропонують включити в перелік партій ті, які подолають 3% бар'єр, і сплачувати за кожен голос виборця, відданий за ту чи іншу політичну силу. Це має збільшити кількість потужних партій та конкуренцію між ними.