Боротьба з МАФами, білбордами, бомжами і, нарешті, з мокрою білизною. Кличко пропонує киянам відмовитися від сушіння білизни на балконі. Мерія ініціює закон про публічний простір, згідно з яким сушити білизну на балконах буде заборонено. Говорять, що за це навіть будуть штрафувати. Таке нововведення має позбавити місто від потворних балконів, які псують зовнішній вигляд Києва.

"Ми хочемо винести проект на розгляд у вересні цього року. У багатьох країнах є штраф за порушення громадського простору. Навіть якщо сам об'єкт знаходиться в приватній власності. Київ повинен стати сучасним європейським зеленим містом, а не Шанхаєм. Кожного з нас нервує, коли хтось сушить білизну на очах у всього міста або псує фасад. Місцева влада повинна пояснити киянам, що це не красиво і не по-європейськи. Якщо потрібно буде, будемо штрафувати", - розповів заступник Віталія Кличка Олексій Резніков.

Читайте також: Кияни вимагають поставити в Києві пам'ятник Рейгану

Якщо проект схвалять, то це буде стосуватися не тільки центру столиці, а й всього міста. Таким чином, балкони з виставленою на огляд білизною можуть залишитися в минулому.

"Ми повинні мати вигляд європейської столиці, а не дореволюційного місто. Час відмовлятися від радянських звичок і починати жити, як в Європі. Там ви не побачите таких мотузок з нижньою білизною. Це непристойно. У нас же це в порядку речей. Треба боротися за зовнішній вигляд столиці, і це черговий крок до європейських стандартів", - пояснює колишній депутат Київської міськради Андрій Миргородський.

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Де сушити мокрі речі, кияни поки не знають. Адже не у всіх є модна пральна машина із сушкою. Коштує вона немало.

"Я не доберу слів, як до такого додумалась влада. Краще б прибрали з вулиць непотрібну рекламу. Адже це теж не по-європейськи. Я живу в малесенькій квартирці, і у мене, крім балкона, сушити білизну ніде. Якщо Кличко мені купить більшу квартиру, то я перестану сушити білизну на балконі", - каже мешканка Києва Ірина Павленко.

"Ну ще зрозуміло маленькі речі, а як сушити постільну білизну, ковдру? Якщо на балконі не можна, то де? Якщо все ж заборонять, то сама піду в мерію з мокрою білизною і розвішу її там. Нехай сохне біля мерії. Думаю, я така не одна. Подивимося, як відреагує Кличко на натовп жінок з мокрими штанами", - додає киянка Марина Сторожук.

Як відучити киян сушити білизну на балконі, поки неясно. У всіх українських сім'ях звикли сушити речі по-старому. Довгі білизняні мотузки і різного типу "сушарки" займають балкони, лоджії і двори. Мешканці перших поверхів досі сушать білизну надворі, адже в деяких квартирах балконів просто немає.

Читайте також: Наркоторговець продавав крекери з амфетаміном

Схоже нововведення вже було в Грузії. У 2007 році жителям центральних вулиць Тбілісі заборонили сушити білизну на балконах. Відповідну постанову випустила мерія грузинської столиці. Ті тбілісці, які порушували це правило, мали заплатити штраф - близько 100 доларів. У мерії попередили, що штраф повинен бути виплачений протягом 20 днів, в іншому випадку він буде вилучатися в судовому порядку.

Не у всіх мешканців була можливість сушити білизну не на балконах, і влада Тбілісі надала сушарки представникам соціально незахищених верств населення, які беруть участь в програмі "Цевільної соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення". Чи готовий київський мер купити сушарки киянам, покаже час.