Гречка, що в усі часи була одним з доступних для пересічного українця продуктів і тому широковживаним. Віднедавна перетворилася у делікатес. Принаймні ціна під 50 гривень зробила її такою для громадян, які й так рахують кожну копійку.

За словами генерального директора і засновника Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, про те, що гречка стане дешевою, можна забути назавжди. Навпаки, тепер гречка щотижня буде ставати тільки дорожче, як мінімум на гривню-півтори, пише GoGetNews.info.

Він розповів, що причиною постійного здорожчання гречаної крупи є те, що деякі організації скупили весь торішній урожай і тепер продають його набагато дорожче.

В Антимонопольному комітеті назвали таку ж причину подорожчання гречки.

Як писали багато вітчизняних ЗМІ, значне зростання цін відбувається на стадії оптової торгівлі. У кінці маркетингового року запаси нереалізованої гречки у аграріїв залишилися на рівні 5 тисяч тонн, а це – лише близько 4% від врожаю 2015 року. Закупівельна ціна на сире зерно становить 20-22 грн за кг. Ще 2 грн беруть переробники за обрушення, просіювання, обсмажування і упаковку. А потрапляючи до оптовиків, дефіцитна крупа дорожчає майже в два рази.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Читайте також: Ціна гречки в Києві побила рекорд

За останні п'ять років валовий збір гречки в Україні впав більш ніж в два рази: з 282 тис. т в 2011 році до 128 тис. т – в 2015-му. Це було пов'язано з низькими закупівельними цінами.