На окупованих росіянами територіях Донбасу бойовики видруковують фальшиві гроші. Про це заявив на прес-конференції президент Петро Порошенко. Він сказав, що поки там ходитимуть фальшиві гривні, поки там не буде відновлено роботу банківської системи.

В Асоціації українських банків також помітили суттєве збільшення підроблених грошей за останні півроку.

"Схоже, що сеператисти планували дуже серйозну диверсію. Адже вони друкували купюри не на звичайних принтерах, а на професійному дорогому обладнанні для видруку логотипів і водних знаків на сертифікатах, дипломах й інших документах", - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

Друкарські машини цілеспрямовано привезли із Росії.

"Не обов'язково. На захоплених територіях і без цього вистачає підприємств із високоточними технологіями нанесення зображень на папір. Такі спеціалізуються на випуску акцизних марок, сертифікатів тощо", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На перший погляд, підробки купюр не помітно. Колір, розміщення зображення, розмір збігаються із оригіналом. На дотик фальшиві гроші виявити нескладно.

"Метою друку цих грошей було збільшення грошової маси на непідконтрольних територіях. Цими гривнями б терористи видавали соцвиплати та розплачувалися б із своїми найманцями. А потім під прицілами автоматів вимагали б від банківських касирів переводити цю готівку в електронні гроші. Ними б розплачувалися за покупки по всій Україні. Це призвело б до збільшення грошової маси електронних гривень. Після цього пішла б нова хвиля знецінення гривні відносно долара", - припускає Олексій Кущ.

На його думку, до звільнення територій Донбасу від російських найманців не варто відновлювати там роботу банківської системи.

"Це небезпечно. Хоча гривня належить до найбільш захищених валют світу. Вона має 17 ступенів захисту від підробок. Чим крупніший номінал купюри, тим більше на них різноманітних логотипів, водних знаків і зображень."

Матеріал за темою На фальшивих купюрах не відчутні знаки для сліпих – банківський касир

Підроблена готівка із захоплених територій вже пішла в обіг на центральній Україні.

"Це перші підробки сеператистів, вони не якісні. Підроблені переважно дрібні купюри від 1 до 10 гривень. На них люди зазвичай не звертають уваги, тому їх було легше поширити. Такі можна зустріти у маршрутках багатьох міст та на базарах", - каже фахівець.

Знаки для сліпих цих купюр не відчуваються на дотик. Портрет швидко затирається й втрачає колір. При сильному проведенні великим та вказівним пальцями по верхньому краю купюри вона починає рватися чи втрачає колір.

Матеріал за темою Терористи продають "Сoca-cola" зі своєю символікою

Нагадаємо, у листопаді минулого року голова Луганської області Геннадій Москаль повідомляв про поставки росіянами на окуповані території спецобладнання для друку грошей. Однак НБУ зобов'язав банки припинити там роботу лише у січні 2015 року.