Президент Порошенко підписав закон про право власності на багатоквартирні будинки, який скасовує монополію жеків. Спікер Верховної ради Володимир Гройсман продемонстрував на інфографіках, як буде відбуватися керування будинками за новим законом.

"Закон про ОСББ, який повністю руйнує монополію ЖЕКів, вступить в силу з 1 липня. Мешканці багатоквартирних будинків зможуть самостійно управляти власним будинком, обирати постачальників послуг та відмовлятися від них у разі неякісного обслуговування. Це ще один європейський закон, який віддаляє нас від радянської адміністративної системи управління", - написав Гройсман на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, 14 травня Верховна рада України проголосувала за цей закон в другому читанні. Згідно документу, всі власники житла вважаються співвласниками всього будинку та земельної ділянки, на якій він розташований. Крім того, мешканці можуть розпоряджатися технічним обладнанням, різними господарськими приміщеннями.

Читайте також: Рада ліквідувала монополію ЖЕКів

"Міська влада створить керуючі компанії над житловими установами, які з часом замінять старі збиткові підприємства. ЖЕКи зараз у боргах та не здатні надавати якісні послуги населенню", - пояснили у КМДА законодавчу ініціативу в квітні.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Замість чотирьох сотень жеків у Києві створили 10 керуючих компаній, до яких переведуть технічних фахівців з жеків. Мешканці багатоповерхівок, які будуть незадоволені якістю робіт своєї компанії, зможуть створити ОСББ і поміняти обслуговуючу компанію.

Читайте по темі: "Замість власників квартир багатоповерхівками керуватиме дядя-чиновник"