Навіть на ізольованих від мережі комп'ютерах інформація не може знаходитися у повній безпеці. Як її можна викрасти за допомогою звичайної системи охолодження, показали науковці з Університету імені Бен-Гуріона в Ізраїлі.

Вони продемонстрували, що поцупити дані можна завдяки спеціальному софту, що змінює швидкість обертання кулера системи охолодження відповідно до біта інформації, що передається, пише "Газета.ру". Інформація про швидкість обертання і, відповідно, про шум, що створює вентилятор, зчитується за допомогою віддаленого мікрофона. У якості останнього може виступати звичайний мобільний телефон.

Видання повідомляє, що у такому випадку, при частоті обертання кулера 1000-1600 об / хв (1000 об / хв для нуля і 1600 об / хв для одиниці) дослідники змогли добитися швидкості передачі даних 3 біта в хвилину, при частоті обертання 2000-2500 об / хв швидкість досягла 10 біт в хвилину, а при 4000-4250 об / хв - 15 біт в хвилину.

Читайте також: 5 найгучніших крадіжок предметів мистецтва в Україні

Навіть на максимальній швидкості обертання це досить низький показник, тим більше, користувач може почути зміни в обертанні вентилятора і запідозрити недобре. Однак дослідники кажуть, що програмне забезпечення можна налаштувати таким чином, щоб воно включалося, коли за комп'ютером нікого немає.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще