Однією з головних причин, яка призводить до сліпоти в розвинених країнах, є глаукома. Це одна з найактуальніших проблем офтальмології.

Ця хвороба характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску, яке викликає порушенням відтоку вологи з ока і призводить до атрофії зорового нерва та змінами поля зору.

На сьогодні медицина використовує різні тонометри для вимірювання внутрішньоочного тиску. Вони застосовуються в поліклініка і стаціонарах. Але при глаукомі має клінічне значення вимір добових коливань тиску, які у здорових людей не перевищують 5 мм рт. ст. Медичні тонометри більш придатні для вимірювання в домашніх умовах.

Читайте також: Вчені створили диво-протез (відео)

Вчені Колумбійського університету розробили "розумні" контактні лінзи для моніторингу очного тиску протягом доби. Вони реєструють коливання шляхом реєстрації зміни електричних сигналів, що виникають внаслідок зміни напруги рогівки під дією очного пульсу.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Вона показує, як і електрокардіограма, показує зміни тиск з плином часу. Лінза записує дані на мікроносіях, а його можна підключити до будь-якого комп'ютера для експорту даних. Широке використання "розумних" контактних лінз дозволить ефективно лікувати у хворих глаукому.