Народний депутат 6 скликання Василь Горбаль заявив, що криза в банківській системі на даний момент загострилась, бо політики не прислухалися до порад, які зробили за часів президента Віктора Ющенка і каденції Віктора Пинзеника.

"Ми, як завжди, не врахували уроки кризи 2008-2009 рр. Багато речей, які були озвучені на нарадах, під керівництвом Ющенка, Пинзеника, так і залишилися відкладеними ініціативами. І тільки зараз вони знаходяться на розгляді у депутатів", - розказує він в інтерв'ю 112-Україна.

Екс-політик має на увазі ситуацію, яка склалася в сфері кредитів. У 2009-2010 роках склалася така ситуація, при якій банки просили у держави захистити права вкладників і кредиторів.

"Банк-клієнт - це вулиця з двостороннім рухом: клієнти просять одне, а банки - інше. Необхідно було піти десь банкам назустріч, з точки зору спрощення процедур. У нас є шахраї, які через суди грабують держбанки - фальшиві документи і т . Д. у нас не тільки суди не працюють - не працює правоохоронна система, в частині недобросовісних позичальників. Є, звичайно, категорія абсолютно сумлінних, яких криза змусила не платити відсотки", - додає він.

Горбаль вважає, що кредитори в Україні є, просто їх права не захищені і вони не можуть вкладати зараз в банки і розвивати внутрішню економіку.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Всі ці проблеми породжують корупцію.

"Але є і такі, які, бачачи, як розвивається система з точки зору, що її завжди можна обійти, вигадують креативне рішення в судах, дуже часто корупційне. Це великі позичальники, які не турбуються про свою репутацію. Зараз банківська система України, згідно даними з сайту НБУ, втратила 77 банків. Вони були виведені з ринку", - говорить він.

Читайте також: Російський банк пресує українських військових

Нагадаємо, що багато політиків заявляли, що перш ніж розвивати сферу міжнародного кредитування, потрібно створити сприятливу атмосферу для бізнесу в сфері кредитів.