Європарламент у своїй резолюції рекомендує "критично переглянути відносини Росії і ЄС". Також членів Євросоюзу закликали розробити план м'якої сили за непередбачених обставин, зокрема за агресивних дій Росії.

Автор проекту резолюції - євродепутат від Литви Габріелюс Ландсбергіс, онук першого спікера парламенту пострадянської Литви Вітаутаса Ландсбергіса. Проект резолюції Ландсбергіса підтримали 494 євродепутата, 135 проголосували проти, ще 69 утрималися. Документ не носить законодавчого характеру.

"Своїми агресивними діями щодо України і через анексію Криму влада Росії поставила наші відносини на роздоріжжі", - йдеться в резолюції.

Зараз Кремлю слід обрати курс до співпраці або подальшого охолодження стосунків, наголошується в документі. Серед інших причин необхідності переглянути відносини з Москвою автори резолюції називають "порушення територіальної цілісності Грузії" і "економічну і політичну дестабілізацію європейських сусідів".

Резолюція підкреслює, що в світлі подій в Україні Росію не можна більше розглядати як стратегічного партнера ЄС.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Росія відкрито протиставляє себе демократичному міжнародному співтовариству і його правопорядку, зокрема, намагаючись силою перекроїти європейські кордони", - наголошується в документі.

Відновлення співпраці, на думку депутатів, можна розглянути за умови, якщо Москва буде поважати територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи Крим, повністю виконає мінські угоди, припинить військові та інші дії з дестабілізації кордонів країн ЄС.

Поки ж євродепутати закликають європейські країни протидіяти російській пропаганді, надавати підтримку російському громадянському суспільству, а також підтримувати незалежні російськомовні ЗМІ в ЄС і за його межами.

Читайте також: Послу Росії при ЄС заборонили вхід до Європарламенту

Влада Росії неодноразово заперечувала інформацію про участь російських військовослужбовців у військовому конфлікті в Україні.