Лікарі з клініки Майо в США розробили якісно новий спосіб лікування болю в спині, який полягає в ін'єкціях жиру з живота у пошкоджені міжхребцеві диски.

20-хвилинна ліпосакція черевної порожнини, яка проводиться під місцевою анестезією, допомагає зібрати до 40 мільйонів стовбурових клітин приблизно з 100 мл жиру. Стовбурові клітини, які відомі своєю здатністю перетворюватися у будь-які типи тканин в організмі, витягуються з жиру в лабораторних умовах. Коли дослідники з клініки Майо перевірили свою теорію на тваринах,то виявили, що стан міжхребцевих дисків покращився на 26% у порівнянні з іншими тваринами, котрим уводили плацебо. Крім того, покращився вміст води у внутрішній частині дисків.

До недавнього часу жир після операційного втручання викидався як хірургічне сміття, але тепер стало відомо, що він містить багато типів клітин, у тому числі й стовбурові. Ці дорослі стовбурові клітини відомі як клітини-попередники, котрі нічого не роблять, поки не відбувається пошкодження тканин організму. У теорії, що є основою цього нового методу лікування, йдеться: як тільки стовбурові клітини потраплять в область пошкодження, вони тут же починають її відновлення. Стовбурові клітини також можуть бути отримані з кісткового мозку, та процедура їх вилучення вельми незручна і дає тільки від 5000 до 60000 клітин.

Читайте також: Фейсбук дозволить писати публікації одночасно на 45 мовах

Наразі вчені проводять випробування на 100 пацієнтах в трьох медичних центрах США. Отримані результати будуть оголошені протягом найближчих декількох місяців. Лікарі вважають, що використання стовбурових клітин може стати справжнім проривом в лікуванні остеохондрозу.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще