Прямі сонячні промені можуть згубно вплинути на шкіру, а тим в кого є багато родимок чи родимих плям, краще взагалі засмагати в тіні, використовуючи стійкі засоби захисту. Про це розповіла лікар Вікторія Савицька.

Сонце в помірних кількостях дуже корисне для здоров'я, адже сонячне проміння сприяє синтезу вітамінів, підвищує настрій, зміцнює імунітет, є профілактикою рахіту у дітей і ряду захворювань дихальних шляхів у дорослих.

Але зловживаючи засмагою, довго і часто перебуваючи на відкритій місцевості в розпал дня, ми піддаємо своє здоров'я великій небезпеці, наголошує лікар. Особливо, за її словами, це стосується людей з хронічними недугами, захворюваннями печінки, серця і судин. Дуже обережними з сонцем треба бути людям, на чиєму тілі багато родимок.

Читайте також: 5 аргументів проти засмаги

"Засмага корисний в міру. При великій кількості родимок потрібно пам'ятати, що під дією УФ-променів вони можуть перерости в злоякісну пухлину - меланому. Наприклад, якщо їх багато на спині - намагайтеся ходити по пляжу в футболці, а засмагати в тіні. Втім, не варто перетворюватися на параноїка через невусів (так лікарі називають родимки) - в переважній більшості випадків вони нічим не загрожують, але все ж варто періодично їх оглядати, а в разі зміни зовнішнього вигляду, ущільнення і т.д. - звернутися до лікаря ", - каже фахівець.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Особливу увагу спеціаліст радить звертати на ті родимки які змінили розмір, колір чи мають неправильну форму.

Саме їх неодмінно потрібно ховати від сонця потрібно, а повернувшись з курорту обов'язково показати фахівцеві.

"Дуже важливо перед походом на пляж обробляти місця, де є родимки або родимі плями, сонцезахисними засобами з максимальним індексом захисту. Якщо родима пляма знаходиться в місці, яке нікого не здивує на вулиці або в офісі, не зайвим буде заклеїти його шматочком пластиру - якщо плямочка маленьке, то і пластир може бути зовсім невеликим. Просто виріжте потрібний вам за розміром шматочок і засмагати спокійно", - радить лікар.