У травні в Україні зареєстрували 5574 автомобіля, з них 2151 – потриманих, повідомляють в "Укравтопромі". У порівнянні із минулим роком продажі потриманих машин скоротилися на 70 відсотків.

- Продажі потриманих автомобілів напряму залежить від продажу нових та ситуації в країні, - каже "Знай" Олег Назаренко, голова Всеукраїнської асоціації авто імпортерів і диллерів. Він розповідає про причини занепаду вітчизняного ринку потриманих машин.

Чому продажі впали?

- По-перше, впала купівельна спроможність населення. Через девальвацію гривні вартість нових машин піднялася у три рази. Відповідно подорожчали і потримані машини. 10 тисяч доларів півтора роки тому й зараз це у гривнях дуже різна сума. По-друге, зараз нестабільний час. Люди бояться вкладати гроші у такі крупні покупки, вони не знають, чи матимуть завтра роботу, чи вистачатиме в них грошей на прожиття. Третім фактором є умовність цієї статистики, вона точно не відображає справжніх обсягів продажів.

Чому?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

- Бо статистику ведуть у ДАІ. Купленим там вважають автомобіль, який зняли з обліку й поставили. Але люди хочуть зекономити на переоформленні й продають автомобілі за генеральним дорученням. Для цього не потрібно їхати в ДАІ. Достатньо оформити доручення у нотаріуса. До того ж цьогоріч маємо нові реалії продажу автомобілів. З'явився тіньовий ринок. На частині наших територій, де йдуть бойові дії, масово крадуть машини. У тій частині, де війни немає, багато охочих купити крадене авто, воно дешевше.

Але ж є небезпека його позбутися не першому посту ДАІ?

- Так, є. У деяких молодих хлопців бажання підкотити до дівчини на "тойоті" значно сильніше, ніж страх бути затриманим даїшниками. Тому він краще витратить свої 10 тисяч доларів на іномарку, ніж наші "Деу". Замість номера наклеїть "ПТНХ" і буде кататися. А якщо ще одягне камуфляжний костюм, то його взагалі не чіпатимуть. Зараз у ДАІ йде реорганізація, і вони не дуже активні.

Скільки крадених машин на вторинному ринку?

- Кожне четверте авто – крадене. В окупованих територіях терористи брали на свої потреби цілі автосалони.

Матеріал за темою Депутати знімають мита з електромобілів

Від чого залежать обсяги продажів потриманих машин?

- Від продажів нових автомобілів. Якщо збільшуються продажі нових машин, більше продають і старих. Особливо це працює зараз. Адже в наш час машини купують переважні ті, хто звик до такого способу життя. Більшість українців, що купують нову автівку, вже мали інше авто.

Зараз позбавляються від машин через скрутне становище?

- Дуже малий відсоток. Це лише ті, хто отримав авто у спадщину. Або ж купив його в радянські часи й не має ні бажання, ні грошей їздити на ньому. Зараз транспортний збір включений у літр пального. Хто більше їздить, більше платить. Тому багатьом людям, що мало їздять, вигідніше просто тримати стару машину в гаражі чи на стоянці. За великі гроші її не продаси, а раз на місяць можна кудись з'їздити. Переважна більшість, незважаючи на кризу, не буде продавати машин. Вони краще менше їжі куплять, але виділять гроші на бензин. Дуже звикли до комфорту.

Які автівки переважно купують ті, хто продає старі машини?

- Лише 50 відсотків із них беруть нові автомобілі. Решта купує знову вживані, але новіші. Така ситуація на ринку потриманих машин триватиме й далі.