Попри всі сумніви, Саакашвілі зможе навести порядок в Одесі. Так вважає Дейвид Креймер, старший директор з прав людини та демократії в Інституті Маккейна.

Про це повідомляє "Голос Америки".

"Він має багато що запропонувати. Він молодий, енергійний. І, на мою думку, справді хоче зробити щось добре. Ймовірно, для нього допомогти Україні означає трохи поквитатись з росіянами. Свого роду це зведення рахунків з Путіним", - вважає Дейвид Креймер.

Інші американські експерти також здебільшого позитивно оцінюють те, що Саакашвілі став українським чиновником.

Фахівець з питань Кавказу в Інституті Карнеґі у Вашингтоні Томас де Ваал вважає, що в Україні Саакашвілі має значно складніші завдання, ніж це було для нього у Грузії.

"Для нього Україна – чужа країна, він має покладатися на чужу команду. Буде спротив і місцевого криміналітету, і тих, хто симпатизує Росії, а таких набереться чимало. Але Порошенко на це пішов, бо Саакашвілі – та особистість, яка може боротися з корупцією в Одесі. Швидше за все, він вибере для цього найжорсткіші методи. І на жаль, це може призвести до насильства на вулицях Одеси", - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ще один американський фахівець, директор Фонду Джеймстаун Ґлен Говард, вважає, що в умовах війни Україна має обмаль часу. Найкращим виходом в цій ситуації, на його думку, є привести людей ззовні, які ще себе не скомпрометували.

"Звісно, можна чекати 40-30 років і сподіватися, що нове покоління українців із західною освітою обійме важливі посади, але за такого варіанту вони втратять кілька десятків років. Адже час – не на боці українців. І не на боці Путіна. Щодня Україна стає все сильнішою з військової точки зору і з економічної. І це є загрозою для Путіна", - розповідає президент Jamestown Foundation.

Читайте також: Творець фейкового твіттера Саакашвілі зізнався у брехні

Ґлен Говард наводить приклади, коли саме іноземці з Грузії змінювали хід історії.

"Я можу пригадати приклад, коли польська армія після Першої світової війни перемогла росіян у битві над Віслою. Велика кількість генералів у польській армії були грузини. І це вберегло Польщу від потрапляння у руки Радянського Союзу. То чому ж Україні для досягнення своєї стратегічної мети не використати зараз таланти і добрі здібності грузинів?" - каже фахівець.