В середу, 20 липня, в Польщі заарештували 30-річного жителя Харкова Артема Вауліна. Громадянина України звинувачують в порушенні авторських прав і відмиванні грошей.

Як повідомляє dw.com, Ваулін, ймовірно, є власником піратського інтернет-сайту Kickass Torrents або Kat, який надає для скачування фільми, відеоігри, телевізійні програми, музику. Міністерство юстиції США вважає, що інтернет-портал Kickass Torrents завдав правовласникам збитків на 1 млрд доларів. З огляду на це, Мінюст США заявив про порушення кримінальної справи проти Артема Вауліна.

Читайте також: Вчені пояснили перевагу людського розуму над тваринним

Згідно заяви міністерства юстиції США, сайт Каt, який працював на ринку з 2008 року, останнім часом затьмарив Pirate Bay і аналогічні торрент-портали, ставши найбільшим у світі джерелом піратського медіапродукту. Kickass Torrents, згідно з експертними оцінками, знаходиться на 69 місці серед найбільш відвідуваних сайтів Інтернету. При цьому портал працював на 28 мовах і отримував основний дохід від реклами, обсяг якої досягав 22,3 млн доларів в рік.

Діяльність Kat багаторазово блокувалася: зокрема, у Великобританії, Ірландії, Італії, Данії, Бельгії та Малайзії. При цьому, зазначили в міністерстві юстиції США, Ваулин працював через сервери, розташовані в різних країнах світу. Його арешт в Польщі, зазначила помічник генерального прокурора США Леслі Колдуелл, "ще раз доводить, що кіберзлочинці можуть працювати, але вони не можуть сховатися від правосуддя". Влада США вже заявила, що має намір домагатися видачі Артема Вауліна.