Сьогодні долар продають в обмінниках і банках за 22,2 гривень, купують – за 21 гривню. На міжбанку валюту продають за 21,8 гривень, а купують – за 21,6 гривень. Офіційний курс Нацбанку – 21,44 гривні за долар. Це на 39 копійок дорожче, ніж вчора.

"Американська валюта дорожчає через ряд факторів. По-перше, нестабільна економічна ситуація, що виявляється у відмові уряду платити за зовнішніми боргами. По-друге, більші обсяги купівлі американської валюти нафтотрейдерами. По-третє, незрозуміла ситуація із боргом Росії та виходом на валютні торги НАК "Нафтогаз"", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS .

Відмова уряду гасити борги за старими домовленостями відлякує іноземних інвесторів, що працюють в Україні.

"Це банки, інвестиційні компанії, автосалони. Вони всі тісно співпрацюють із державними органами. Після заяв прем'єра, вони побоюються, що Україна не виконає своїх зобов'язані і перед ними. Нафтотрейдери збільшили обсяги закупівлі валюти, бо зараз автомобільний сезон. Починаючи із травня люди більше їздять. Відтак потрібно закуповувати за кордоном більше нафто-продуктів", - каже економіст.

Поки уряд не висловить своєї чіткої позиції щодо погашення боргу перед Росією у 3 млрд. доларів цей фактор і надалі впливатиме на курс.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Є великий ризик, що наша влада погодиться віддавати такі гроші окупанту. Наслідком цього може бути підвищений попит на долари на валютному ринку з боку юрисдикцій, які безпосередньо займатимуться виконанням боргових зобов'язань України. Якщо гроші йтимуть в Росію, то іноземні інвестиції у нашу армію, медицину та засоби оборони різко скоротяться. Європейські бізнесмени не сприймуть такого жесту в бік окупантів. Після цього може початися новий виток знецінення гривні".

Матеріал за темою Нацбанк укріпив курс до 21,05 гривень

Фахівець прогнозує, що до кінця місяця курс істотно не зміниться.

"Навіть за найгіршого сценарію у Нацбанку лишається немало важелів для стабілізації курсу. Восени можливе поступове падіння до 23 гривень за долар", - каже Володимир Марченко.

Нагадаємо, вчора американську валюту продавали в обмінниках і банках в середньому за 21,8 гривень, купували – за 20,8 гривень. Офіційний курс НБУ був – 21,05 гривень за долар.