Блок Порошенка разом із Генеральною прокуратурою хочуть взяти під контроль нові органи створені для боротьби з корупцією. Завтра активісти збираються принести під Верховну Раду двометровий унітаз, щоб проілюструвати як Генеральна прокуратура "зливає" кримінальні справи проти корумпованих чиновників.

"Великий план з боку "мародерів" старої системи – очолити корупцію, а не боротися з нею. Президент їх підтримує. Корумповані чиновники дуже бояться, що в них не буде впливу на детективів Антикорупційного бюро і вони першими потраплять під приціл нового відомства", - заявив нардеп Єгор Соболєв.

На думку депутата, уряд вже підпорядкував Національну агенцію із запобігання корупції через "кишенькову" конкурсну комісію. З'ясувалося, що люди, які будуть обирати антикорупційного прокурора, пов'язані: вони надали один одному рекомендації та голосували самі за себе. Уряд затвердив цей вибір, навіть не дочекавшись появи в цій комісії представника Верховної Ради.

Читайте також: Тransparency Іnternational судиться з секретарем Кабміну

Тепер представники Порошенка намагаються вихолостити сенс створення Антикорупційного бюро та Антикорупційної прокуратури.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Процесуальне керівництво над усіма діями Бюро здійснюватиме антикорупційна прокуратура. Без них не буде ані слідства, ані представництва в суді. Зміни, які проштовхує зараз президентська більшість у парламенті, робить цю прокуратуру напряму залежною від президента. Прокурори деякі справи розслідують, а деякі зливають і роблять це за вказівкою того, хто ними керує. Тому після зміни двох прокурорів після революції не притягнуто до відповідальності жодного з корумпованих чиновників", - вважає голова правління Центру з протидії корупції Віталій Шабунін.

Створення нових органів було однією з головних вимог Міжнародного валютного фонду. Від цього залежить як надання кредитів Україні, так і міжнародний імідж держави.

Експерти вказують, що успіх "людей Порошенка" в підпорядкуванні антикорупційних органів призведе до чергової імітації боротьби з хабарництвом.

Читайте по темі: Генпрокуратура ігнорує факти корупції в уряді

"Правки до закону про прокуратуру або зроблять спецпрокурорів борцями з корупцією, або "хлопчиками на побігеньках". Нові поліцейські або будуть забезпечувати закон і порядку, або система перемеле всіх цих красивих патрульних, фото яких виставлені, на жорнах міліцейського вітряка під подихом політичних впливів", - вважає експерт Реанімаційного пакету реформ Андрій Андрушків.

"Це не локальна боротьба за якісь поправки, а дуже добра кампанія для того, щоб поставити нові органі для боротьби з корупцією під контроль старої системи. Якщо вони захоплять ці органи – ми повернемося в кругову поруку часів Януковича, яка наразі ламається", - звертає увагу Соболєв.

Для того, щоб привернути увагу суспільства до спроб Блоку Порошенка запровадити контроль над борцями з корупцією, активісти прийдуть завтра під Верховну Раду. На акцію "Не зливайте антикорупційну прокуратуру" вони привезуть двометровий унітаз.

"В цей унітаз активісти, вдягнені в маски Порошенко, Яреми, Шокіна та Махніцького, "зливатимуть" (вкидатимуть) справи з написами імен ТОП-чиновників. Це – ті справи, що "злила" Генеральна прокуратура вже за нової влади", - йдеться в оголошенні про акцію.

Читайте також: П'ять реформ, які розпочалися в Україні за півроку

Активісти обіцяють зробити усе можливе, аби не дозволити Президенту безпосередньо впливати на призначення нового прокурора та мати інструмент політичного тиску і розправи над опонентами.