Вчені передбачають, що нові потужні комп'ютери не можливо буде забезпечити електроенергією до 2040 року. Вони продемонстрували зворотну сторону закону Мура, якщо найближчим часом не буде зроблено радикальних поліпшень по зниженню споживання енергії комп'ютерами, то людство не зможе виробляти необхідну її кількість.

Найпотужніші сучасні мікропроцесори мають невеликі розміри і містять величезну кількість контактів. Загальна їх протяжність може досягати до кілометра. Все це призводить до безперервно зростаючим потребам в електриці. Сучасні дата-центри споживає таку кількість енергії, яке виробляє окрема електростанція. Дослідники підкреслюють, що між 2035 і 2040 роками збільшення споживання енергії спровокує колапс в сфері.

"Майбутні технології та архітектури повинні стати на кілька порядків більш енергоефективні. Якщо ми хочемо відвести споживання електрики з її нинішньою, вибуховий кривої зростання ", - розповіли дослідники.

Уже в 2020-х збільшувати продуктивність процесорів традиційним шляхом - зменшенням розміру транзисторів і все більш щільним їх розміщенням на чіпі - стане економічно невигідно. Енергоспоживання цих мікросхем буде таке велике, що користувачам вигідніше буде звернутися до набору з декількох процесорів не настільки складних і "ненажерливих".