Медикам давно вже відомі причини появи двійнят - поділ яйцеклітини або одночасний їхній розвиток в окремі організми. Але досі нема однозначної відповіді на те, що призводить до такої поведінки яйцеклітини.

Ідентичні близнята, які походять з однієї яйцеклітини, становлять приблизно 1/3 подвійних вагітностей і є щасливою випадковістю, оскільки не існує якогось загального фактора, який призводить до їх появи. Але поява різнояйцевих близнюків залежить від цілком певних умов

1. Генетика по материнській лінії

Навіть якщо у вашого партнера є в родині близнюки, то це не має ніякого значення. Вчені з Університету штату Юта ще на початку 90-х довели, що ген, який відповідає за розвиток близнюків знаходиться в яйцеклітині, а не в сперматозоїді. Тому великий шанс, що у вас з'являться двійня є тоді, коли ви або ваша мама є близнюком або у вашої мами крім вас народилися близнюки.

2. Спосіб життя і харчування

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У жінок, які вважають за краще дієту з низьким вмістом жиру, особливо у вегетаріанців, шанси завагітніти двійнятами набагато нижчі, ніж у тих, хто вживає молоко і м'ясо.

3. Кількість вагітностей

Чиста математика: чим більше у вас дітей, тим більше шансів, що при наступній вагітності у вас буде двійня або трійня. Ці шанси ще більше підвищуються, якщо попередні вагітності протікали легко.

Читайте також: У Рівному мати восьмох дітей народила трійню

4. Вік жінки

Шанс завагітніти двійнятами підвищується для жінок 35-40 років. Це пов'язано з властивістю жіночих яєчників. З віком їх функція змінюється і вони можуть виробляти більше однієї яйцеклітини за місяць.

5. Місце проживання

У Західній Європі близнюки з'являються приблизно один раз на 60 випадків вагітності. У Південно-Східній Азії вони взагалі зустрічаються дуже рідко, а ось в Нігерії шанси народити більше однієї дитини зараз складають 1 до 20-30. Вчені наразі не можуть точно сказати, з чим це пов'язано, але швидше за все, з традиційною дієтою і кліматом.

6. Лікування від безпліддя і процедура ЕКО

Спеціальні препарати стимулюють роботу яєчників, що і призводить до дозрівання одночасно двох і більше яйцеклітин. Що стосується процедури ЕКО, то при штучному заплідненні жінці для перестраховки (процедура дуже дорога) вводять кілька запліднених яйцеклітин. Часто приживається одразу кілька яйцеклітин - і жінці доводиться вирішувати, скільки з них залишати

7. Час року

Дослідження, проведені вченими Університету Юта, підтвердили, що навесні шанси завагітніти двійнятами дійсно підвищуються. Пов'язано це з подовженням світлового дня, разом з яким відбувається збільшення активності статевих гормонів.