Нова технологія вирощення кісток є результатом десятирічної дослідницької роботи лікарів і біологів Донецького інституту невідкладної і відновлювальної хірургії ім. Гусака. Керував ними хірург Володимир Оксимець.

Про це повідомляє видання "Тексти.org.ua".

Зараз команда спеціалістів працює у Києві і ставить на ноги поранених бійців АТО.

Оксимець зазначає, що розробляти технологію почали 11 років тому в Донецьку.

"Наразі загальна кількість трансплантацій близько 60. А починали з нуля, ніхто нічого не знав. Клінічної інформації було надзвичайно мало", - додав він.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Коли у людини, за словами фахівця, немає кістки на 10 см, то її можна виростити. Часто у такому випадку кінцівку ампутують. Якщо дефект до 5 см, то кістку змушують витягуватися й зростатися за допомогою залізних конструкцій.

"Це непогана методика, але вона неефективна, коли відсутність кістки більше 10 см. У наших пацієнтів були дефекти по 12 – 15 см, які нам вдавалося зрощувати за 5-6 місяців", - зазначає директор компанії.

Спочатку вирощують фрагмент кістки у вигляді тканинно-інженерного 3d матрикса. Заселяють спеціальний носій, який формою нагадує кістку, якої не вистачає.

Читайте також: Українські вчені створили унікальний матеріал для перев'язки бійців АТО

Андрій, 23-річний боєць Нацгвардії, отримав наскрізне вогнепальне поранення лівої голені біля Лисичанська. У нього пошкоджено 8 см кістки.

"У госпіталі мені склали до купи уламки і сказали чекати, поки зростеться, а рентген показав, що зростання нема ніякого", - зазначає боєць.

18 грудня він потрапив до клініки, де йому зробили операцію із застосуванням біоматеріалу. Боєць каже, що через 5 місяців дефект кістки повністю відновився і він може ходити, але з паличкою. Наразі Андрій потихеньку розробляє відновлену ногу.