Один з героїв мультсеріалу "Сімпсони", Гомер практично передбачив масу бозона Хіггса. Вона є найважливішою для сучасної теоретичної фізики елементарних частинок.

Про це повідомляє The Independent.

Такого висновку дійшов науково-популярний письменник Саймон Сінгх. Він є автор нової книги про математику в "Сімпсонах".

Мова йде про другий епізод десятого сезону мультсеріалу, який має назву "Чарівник Вічнозеленої алеї". В ньому Гомер Сімпсон вирішує наслідувати приклад Томаса Едісона і зробити декілька геніальних винаходів.

В одному з кадрів він пише на дошці серію формул. Перша з них з великою точністю дає масу бозона Хіггса. За словами Сінгха, увесь мультсеріал рясніє сотнями математичних фактів, рівнянь та професійних жартів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

У першому ж епізоді з'явився жарт на тему математичного аналізу, в інших згадані досконалі числа, остання теорема Ферма, самозакохані числа й числа Мерсенна.

Читайте також: 11-річний американський вундеркінд закінчив коледж з трьома дипломами

"Сімпсони - це найбільш математизоване шоу з усіх, що колись показували в прайм-тайм", - стверджує Сінгх.

На думку автора, це пояснюється тим, що деякі сценаристи були відмінниками-математиками з Гарварду і з радістю скористалися можливістю вставити жарти "для своїх".