Міжнародні кредитори відмовляються списувати Україні борги. Вони готові лише подовжити термін їхнього погашення на десять років. Про це повідомили у Комітеті кредиторів.

Своє рішення вони пояснили тим, що списання боргів — це "неправильний шлях", такий крок міг би, за їхніми словами, "послати хибний сигнал глобальним ринкам капіталу".

У Комітет кредиторів входять Franklin Templeton, BTG Pactual Європу, TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates. Вони володіють українськими зобов'язаннями на 8,9 мільярдів доларів.

"Кредитори пропонують непоганий варіант реструктуризації. Завдяки ньому ми зменшимо боргове навантаження на кожен рік та заощадимо протягом цього часу 500 мільйонів доларів на обслуговуванні кредитів", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової агенції "Кейс-Україна".

Матеріал за темою Україні вигідний дефолт

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Обсяг державних боргів України становить 40 мільярдів доларів перед іноземними кредиторами. Разом із корпоративними кредитами – 110 мільярдів доларів. Частину боргів Україна перекриє за рахунок 17,5 мільярдів доларів, позичених у Міжнародного валютного фонду.

На його думку, борг України й умови його погашення є підйомними для України.

"Це на так вже й багато. До кінця цього року маємо віддати лише 4 мільярди доларів. Один Європейським кредиторам, а три Росії", - говорить експерт.

Він вважає економічну ситуацію в Україні принципово іншою, ніж була в Греції.

"Греції списали борги, бо в неї було кредитів на 100 мільярдів доларів. І вона не мала можливості у рік вносити навіть кілька мільярдів. У нас, на щастя, до такого не дійшло. До того ж, останні півроку знецінення гривні сповільнилося, за рахунок збільшення комунальних послуг та посилення контролю збору податків бюджет став збалансованим", - каже експерт.

Матеріал за темою "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

У Міжнародному центрі перспективних досліджень також вважають, що Україна зможе й самотужки погасити борги перед іноземними кредиторами.

"Правда, через щомісячне знецінення гривні, обслуговування валютного боргу стає все важчим. Але позитивним є фактор допомоги Україні. Наприклад, цього місяця ми мали віддати зовнішніми кредиторам 700 мільйонів доларів. Погасили їх без будь-яких втрат для золотовалютних резервів, бо США нам надав під гарантії уряду 1 мільярд доларів. Виплатили кредитний платіж із цих грошей. Ще й на 300 мільйонів поповнили золотовалютні резерви. Завдяки цьому ми не помітили різкого обвалу гривні чи дефіциту долару", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Швидкість погашення боргу залежить від економічної політики уряду, вважає Дмитро Боярчук.

"Треба було давно розібратися із всіма боргами. Адже абсурдним виглядає те, що Україна повинна сплачувати окупанту 3 мільярди доларів. Росіяни наробили збитків нам у сотні разів більше. Уряд мав би визнати цей борг одіозним і не погашати його. Адже колишня влада України брала його за сильного політичного напруження. Однак уряд не вдався до цього. Якщо Україна не погасить борг Росії до кінця року, росіяни оголосять нам дефолт", - каже Дмитро Боярчук.

Також влада має розібратися, хто і скільки позичав у міжнародних кредиторів. Під які гарантії.

"Якщо гарантіями держави прикривалися вчорашні чиновники, варто гасити позики за рахунок їхнього майна. Через суд вилучати його продавати", - вважає експерт.

Для ефективного наповнення бюджету та швидкого погашення боргів уряд повинен провести податкову реформу.

"У нас більша частина зарплат у тіні. Роботодавці не можуть платити 50 відсотків із зарплати своїх працівників у податкову. Якщо зменшити це навантаження, у бюджет би йшло більше податків. А отже, було б і більше коштів для повернення боргів. Однак влада чомусь не хоче цього робити", - каже фахівець.

Матеріал за темою Росія судитиметься з Україною за непогашений кредит

Нагадаємо, наприкінці травня з подання Кабміну депутати Верховної Ради України прийняли закон, який дозволяє погашати міжнародні борги вибірково. Після цього міжнародні кредитори вирішили пом'якшити умови кредитування України, аби отримувати регулярні платежі за кредитами.