На думку політолога Андрія Золотарьова, ескалація конфлікту на Донбасі, яку ми спостерігаємо останнім часом, потрібна для того, щоб продовжити переговори вже з кращих позицій. Це класика конфліктології - з використанням збройних загонів і заборонених Мінським угодами видами озброєнь. Таку думку експерт висловив в ефірі телеканалу "ZiK".

У той же час Золотарьов не пов'язує ескалацію з початком повномасштабних бойових дій, оскільки вважає, що збройні формування неконтрольовані Україною, частини Луганської та Донецької областей, до них не готові.

"Але збувається прогноз, який звучав і місяць, і три місяці тому: в разі, якщо Мінські угоди зайдуть у безвихідь, знову почнуться гойдалки - ні війни, ні миру. Варшавський саміт НАТО показав, що Захід змирився з думкою про відсутність у президента Порошенка політичного ресурсу для реалізації Мінських угод. А ті вимоги, на яких наполягали західні партнери України щодо імплементації Мінських домовленостей, вважали за краще відсунути на другий план ", - зазначив політолог.

У травні єдину надію на те, що ситуацію вдасться зрушити з мертвої точки, давала робота гуманітарної підгрупи, яку вів Віктор Медведчук, нагадав експерт.

"Після звільнення Савченко, Афанасьєва та Солошенко слово взяла "партія війни". Що ми бачимо сьогодні? Війна перейшла в інформаційну площину: "плану Медведчука" не читали, але засуджуємо. Чому немає в цій ситуації плану "Б"? Як буде діяти країна, з чим Україна ввійде в осінь? Найгірша ситуація - ні миру ні війни. У цій ситуації на лінії фронту періоди відносного затишшя будуть змінюватися загостреннями ", - прогнозує Андрій Золотарьов.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Він також розповів, якою має бути політика офіційного Києва щодо ситуації на Донбасі.

"У латині є вислів рacta sunt servanda - "договори мають дотримуватися". Так чи інакше Мінські угоди при всьому моэму критичному до них ставленні, мають підписи "нормандської четвірки", є резолюція ООН, - тобто вони отримали силу міжнародно-правового документа. Треба або вести Мінськ-3, або треба виконувати Мінські угоди. Але виконання Україною в односторонньому порядку Мінських угод викличе обурення у суспільстві. Воно може призвести до різкого політичного дисбалансу і політичної кризи, зокрема, до зіткнення "партій війни" і "партії миру" в українському парламенті ", - вважає політолог.