Субсидії призначатимуть автоматично. Їх отримають люди, що мають інвалідність та мінімальну пенсію. За закон, що передбачає такі зміни сьогодні проголосували депутати Верховної Ради України.

Тепер органи соцзахисту отримуватимуть дані від Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та інших органів місцевого самоврядування. На їх основі прийматимуть рішення про нарахування субсидій.

"Це правильна ініціатива. Завдяки ній охочі отримати субсидії уникнуть заповнень різноманітних документів і відвідин чиновників", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Матеріал за темою Українців заохочують доносити на багатих сусідів

Як повідомляв міністр соцполітики Павло Розенко, держава може надати субсидії 4 мільйонам людей. Однак пенсіонерів, що отримують мінімальну пенсію понад 10 мільйонів.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Також не треба забувати, що кількість інвалідів у нас зростає щодня. Військові у Донецькій і Луганській областях отримують важкі поранення. Тому, за моїми підрахунками, на субсидії претендуватиме щонайменше 15-17 мільйонів українців. Це не лише інваліди і військові. Це матері-одиначки, вчителі та лікарі тощо", - вважає експерт.

На його думку, недоліком автоматичної системи нарахування субсидій є те, що її даватимуть людям, які у змозі повністю платити за комунальні послуги.

"Третина сучасних пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію живуть забезпеченіше, ніж пересічні теджслужбовці. Це нове покоління пенсіонерів віком від 50 до 57 років. Вони працювали за мінімальну зарплату, решту роботодавець платив їм у конверті. Нелагальна всередньому зарплата всередньому становить 4-7 тисяч гривень. Дуже ймовірно, що такі мають депозити у банках, але все за документами і даними в Пенсійному фонді, Державної фіскальної служби, вони отримували мінімальну зарплату й тепер мають мінімальну пенсію. А отже, можуть розраховувати на субсидії".

Нагадаємо, у квітні українцям розіслали декларації, після заповнення яких нараховують субсидії.