У рамках форуму "Донкульт" у місті показали виставку "Донбас - країна мрій".

Автор проекту - вільний київський фотограф, учасник світових виставок, Віктор Марущенко, який працює як для іноземних, так і вітчизняних видань. Крім того, Віктор є власником власної фотошколи.

Фотографії, представлені на виставці - це лише частина колекції, яка експонується в "Дзизі". Вся виставка налічує біля 200 фото, які ніколи не виставлялися разом.

Марущенко в 2002-2003 роках поїхав на Донбас з австрійською знімальною групою, яка робила серію фільмів про шахтарів і мільярдерів - "Смерть робітника". Фотосесія тривала майже рік. Зйомки велися переважно на нелегальних шахтах. На них працювали чоловіки, жінки, пенсіонери і навіть підлітки.

Фотознімки виглядають гнітюче: почорнілі обдерті й убогі будинки шахтарів, зношений одяг, шахти з ручною працею, виснажені передчасно постарілі обличчя людей. У роботах фотографа шахтарі не відчувають трагедії свого існування. Вони посміхаються, радіють маленьким дрібницям, бо їм невідома інше життя.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Читайте також: Швейцарка шокувала оголеними селфі на художній ярмарці (фото)

"Ми живемо в Києві і навіть не можемо уявити, який масштаб цієї катастрофи. Люди не мають роботи, не мають доходу, не мають майбутнього, вони залишилися поза державою. Відпрацювали, купили горілку, мішок вугілля обміняли на картоплю. Живуть у бараках. І як вийти з цієї жахливої ​​ситуації? Вони всі ці бараки завішують фото-шпалерами. Уявляють, що є десь якесь гарне, цікаве життя, якісь пальми. А їх оточує складена вручну грубка, старий стіл. Вип'ють горілки і дивляться на ці шпалери. Це їхній світ. Життя - одне, а мрії - зовсім інші. Але вони трималися. Була власна "гідність". Однак це істоти. Це не люди. І не їхня в цьому вина. Їх такими зробили "- згадує Марущенко.

Фотопроект "Донбас - країна мрій" експонувався також у Києві, Донецьку, Сан-Паулу, Берліні та Гамбурзі.