Україні не підходять умови погашення боргів, які пропонують іноземні кредитори. Таку думку висловила Наталія Яресько, міністр фінансів.

Міністерство фінансів вже відправило нову пропозицію із реструктуризації боргу Комітету кредиторів. У ній просить зменшити залишкову суму боргу та відсоткову ставку за кредитом.

"Ми не можемо гасити кредити за запропонованими умовами. Адже в новому макропрогнозі оцінка падіння ВВП України в 2015 році погіршена з 5,5% до 9%. Кредитори вимагають, аби Україна на погашення боргів взяла 8 мільярдів доларів США із золотовалютних резервів Нацбанку. Ми на такий крок не підемо", - сказала Наталія Яресько.

Наступного тижня у Вашингтоні відбудеться зустріч представників МВФ, міжнародних кредиторів і українських міністрів. На ній обговорюватимуть схему реструктуризації українського боргу.

"Неприйнятність для України умов іноземних кредиторів була зрозумілою ще в травні. Україні вже ніде брати грошей на повернення кредитів, адже паралельно треба витрачати мільярди гривень на армію", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Матеріал за темою Україні дозволили 10 років не платити борги за кредитами

На його думку, списання частини боргів для України могло б зменшити навантаження на держбюджет. Завдяки цьому можна було б убезпечитися від різких валютних коливань і стрімкої девальвації гривні.

"Складність економічної ситуації в Україні знають всі, але кредиторів не дуже цікавить майбутній стан нашої економіки. Для них головне – це повернути свої гроші", - вважає експерт.

Матеріал за темою Президент дозволив не погашати зовнішні борги

На відміну від переговорів річної давнини, Міністерство фінансів України диктуватиме власні умови у США.

"Якщо вони нам не підійдуть, ми просто не погашатимемо кредиту. Маємо відповідний закон, підписаний президентом. Дефолт у теперішній ситуації для України не страшний. Від нас і так вже пішла більшість інвесторів. А зараз в країну ніхто не вкладає через війну", - каже Олександр Жолудь.

Матеріал за темою Евросоюзу ментально ближчі африканці, ніж українці - експерт

Нагадаємо, у травні Верховна Рада України ухвалила закон, кий дозволяє погашати валютні кредити вибірково, залежно від економічної спроможності України.