У місті Умань, що на Черкащині, шахрайка прикинулася працедавцем та обманула декілька сотень людей.

Про це "Знай" розповіли самі потерпілі.

"Прочитали оголошення у газеті про те, що фірма відправляє за кордон на роботу. Звернулися. Там працювала Анжела та її мама. Жінки нам розказали, що працюють тут від Вінницького аграрного університету", - розповів потерпілий Григорій.

Чоловік віддав близько 5 тисяч євро за себе та дружину, аби потрапити на роботу до Англії. Також залишив шахраям свій паспорт.

Читайте також: У Львові жертвами "візового" шахрая стали десятки людей

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

З клієнтів шахрайки вимагали паспорти та аванс за роботу. Паспорт для того, аби оформити візу. На вибір пропонували їхати до країн Європи та Англії на заробітки. Суми авансів становили від 1 до 2 тис. євро.

Схема шахрайства відкрилася, коли близько 80 людей зібралося біля офісу "агенції з працевлаштування", аби автобусом вирушати до Києва, а звідти у країни Європи. Виявилося, що на місці уже немає ні офісу, ні "працедавців".

Зараз потерпілі масово пишуть заяви до міліції. У міськвідділу цей факт поки що не коментують.

Керівник агентства з працевлаштування "Умань Персонал" Дмитро Барилюк пояснює, що шанси повернути свої кошти у ошуканих людей майже немає, навіть за умови, що шахраїв таки упіймають.

Він радить, як не втрапити у халепу при пошуку роботи за кордоном.

Читайте також: Донецькі шахраї видурюють в українців десятки тисяч гривень

- Найкраще іти до агентства-посередника, якщо через агентство вже їздили друзі, родичі чи знайомі.

- Перед тим, як звернутися в агентство, варто поцікавитися відгуками про нього в інтернеті, з'ясувати чи давно люди орендують офіс, чи справжні телефони, тощо.

- Не всі агентства мають дозволи від Міністерства праці. Варто запитати у агентства про свідоцтво на ведення підприємницької діяльності.

- Запитуйте відразу про процес подачі документів та виїзду. Не всі агентства відразу зможуть сказати деталі контракту – де та за якими умовами за кордоном ви будете працювати, але вони мають знати зі свого боку, яким чином будуть подаватися документи, оформлятися віза, дозвіл на працю, якою буде віза тощо.

- Зайдіть на сайт посольства країни, куди вирушаєте. Та ознайомтеся з процедурою отримання необхідних паперів і візи.

- Умови вакансії завжди можна перевірити. Приміром, у Данію потрібні люди до 28 років, з знанням англійської мови, що мають сільськогосподарську освіту. Таких оголошень в інтернеті безліч, вказана також приблизна зарплатня. Тож якщо варто насторожитися, якщо в агенції Вам розписують райські умови.

- Ніколи не надавайте паспорт агенції-посереднику для отримання візи.

- Надійні посередники можуть оформлювати папери за умови авансу. Клієнт платить деяку суму, посередник бере ксерокопії документів. Потім віддає клієнту, пошуковець роботи сплачує за наступний етап роботи. Якщо поїздка та працевлаштування обходяться в декілька тисяч євро чи доларів – не варто відразу віддавати половину в рахунок авансу.