Глобальна зміна клімату й забруднення вод Світового океану згубно впливають на унікальні екосистеми коралів.

Про це повідомляє видання Naked Science.

Сучасні зміни умов ці екосистеми переносять важко, втрачаючи симбіонтів (симбіонт (симбіоз) - взаємовигідні відносини двох або декількох організмів різних видів) та швидко перетворюючись на білі порожні залишки.

Причини й механізми цього невідомі, проте біологи з тривогою спостерігають, як стрімко смертельне "знебарвлення коралів" охоплює рифи Тихого, Індійського й Атлантичного океанів.

Згідно з оцінками вчених, пошкоджено вже 93% коралів світу, щорічно гинуть десятки тисяч квадратних кілометрів рифів, а через пару десятиліть чудовий Великий Бар'єрний риф зникне повністю.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Вельми жахливо виглядає знебарвлення на першому відеозаписі, який створив Бретт Льюіс (Brett Lewis) і його колеги з австралійського Технологічного університету Квінсленда.

Щоб зробити цей запис біологи провели лабораторний експеримент. На відео показаний поліп Heliofungia actiniformis, який у природних умовах і в здоровому стані може мати найрізноманітніші забарвлення: від блідо-коричневого до яскраво-червоного, темно-зеленого й жовтого. Сам по собі організм безбарвний, а розфарбовують його пігменти симбіотичних водоростей Symbiodinium. Так спочатку й було, але потім учені почали нагрівати воду.

За 12 годин вода в акваріумі нагрілася з 26 до 32°С і зберігалася на цьому рівні 8 днів.

У результаті поліп став викидати симбіонтів уже через дві години після збільшення температури. Він роздувався й збільшувався в розмірах до 340% від нормального, після чого стискувався та "випльовував" симбіонтів через ротовий отвір протягом чотирьох-восьми днів експерименту.

Як припустили вчені, цей механізм позбавлення від симбіонтів якимось чином допомагає коралу пережити періоди підвищення температури води.

Підготувала: Ася Рябошапка