Дослідники в Фінляндії виявили залежність між кількістю людей, що палять і кількістю інсультів. Результати досліджень опубліковано в журналі Neurology.

Фінські вчені сказали, що проведення антитютюнової політики дозволяє істотно знизити частоту субарахноїдальних крововиливів (найбільш летальна форма інсульту).

Учені підрахували частоту інсультів у період з 1998 по 2012 рік. Дослідники встановили залежність між кількістю людей, що палять і частотою субарахноїдальних крововиливів. Зокрема, за цей час кількість пацієнтів, уражених інсультом, знизилася на 45% серед жінок старше 50 років і на 26% серед чоловіків того ж віку. Кількість же тих людей, що палять, у Фінляндії знизилася за цей період на 30%.

Читайте також: Кияни оголосили війну продавцям цигарок

Згідно з отриманими даними, зусилля влади по боротьбі з курінням вплинули на показники частоти випадків субарахноїдального крововиливу. Субарахноїдальним крововиливом називається скупчення крові, що вилилася в порожнину між павутинною та м'якою мозковими оболонками. Воно може розвинутися через розрив артеріальної аневризми або черепно-мозкової травми.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Раніше, вчені проаналізували 61 незалежне дослідження дійшли висновку, що цигарковий дим може змінити роботу мозку, спровокувавши розвиток порушень в молодому віці.