Колишній бізнесмен і волонтер, екс-губернатор Луганської області, а нині заступник міністра з питань окупованих територій та у справах переселенців Георгій Тука розповів про те, як зараз живуть переселенці в Україні.

- Георгій Борисович, як зараз почуваються наші переселенці? Ще недавно досить часто в оголошеннях про здачу квартир внизу господарі дописували: "переселенців прохання не турбувати". Чи змінилася атмосфера за останній час? Що вдалося зробити?

Читайте також: Призовникам сказали збирати рюкзаки

- Приблизно така ж атмосфера, як тоді була, зберігається і зараз. До переселенців, на жаль, у нас не дуже доброзичливе ставлення. Всі ми є жертвами штампів, які нав'язувалися нам ззовні протягом багатьох років. На сході вважають, що на заході живуть кровожерливі "бандерівці", в Києві і на більшій частині території України вважають, що на сході живуть одні "сепари" - тому маємо таку атмосферу. Але це перебільшення і пересмикування з точки зору, перш за все, медіа. Я колись теж був жертвою штампу по відношенню до переселенців. Але потім міжнародні експерти провели дослідження по всіх регіонах України і визначили, що 93% українців ставляться до переселенців або позитивно, або нейтрально. Так що сказати, що тут всі негативно ставляться до переселенців, я не можу. Але факти, на кшталт "переселенців прохання не турбувати" все-таки є.

Процес пішов і зараз в суспільстві все менше відторгнення до людей, що переїхали. Думаю, що в цьому є заслуга і нашого Міністерства. По-друге, нам в Міністерстві вдалося підняти питання переселенців, які вимагали негайного вирішення, на рівень Прем'єр-міністра і Віце-міністра.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Я приступив до виконання своїх обов'язків, коли були припинені соціальні виплати. Люди місяцями не отримували ні пенсій, ні субсидій і ситуація була жахливою. Не було навіть горизонту, де можна було б вирішувати питання забезпечення житлом або створення робочих місць. Зараз гостро стоїть питання компенсації в тарифах - тому що багато переселенці живуть в санаторіях, пансіонатах, гуртожитках - і в той час, коли населення платить за комуналку за одними тарифами, переселенці змушені будуть платити пансіонатам і гуртожитках за іншими тарифами. Займаємося цим питанням. Оскільки осінь не за горами.

З 1 серпня не без нашої участі почав працювати електронний реєстр переселенців - так що процес уже пішов. І зараз ми інтенсивно працюємо з міжнародними організаціями над проектами, який вже можна назвати державними. Мова йде не про ремонт одного конкретного гуртожитку або школи - ми працюємо над комплексною програмою.

- Як багато Україні зараз переселенців?

- За різними оцінками від 800 тисяч до 1 млн. людей. У більшості, це люди з найнезахищеніших категорій - інваліди, люди похилого віку, молоді мами, діти.

- Не секрет, що військові дії на сході пішли на спад. У багатьох переселенців там залишилася нерухомість, у когось рідня, багато хто намагається повернутися. У суспільстві ходить чимало історії про пенсії - тут і там.

Читайте також: Путін знову починає військові провокації в Криму

- Закон чітко передбачає, що вимушеним переселенцем є людина, яка знаходиться на території, контрольованій урядом - залишати території така людина має право на строк, що не перевищує 60 днів. Раніше сама процедура проходила складно - зі штампами міграційної служби і купою папірців, траплялися і зловживання. Саме тому і був запущений електронний реєстр. Зараз ми працюємо над тим, щоб наш реєстр переселенців пов'язати з базою даних Прикордонної служби. Таким чином, можна буде в автоматичному режимі проводити процедуру верифікації без приниження людей папірцями, чергами і чиновниками. Думаю, ми спростимо життя людям і припинимо всі спекуляції.