Сьогодні, 22 червня, в Україні, Білорусії та Росії відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни.

74 роки тому, 22 червня 1941, німецька армія атакувала територію СРСР/УРСР. Саме ця дата є початком Великої Вітчизняної війни.

У цей день, о 4:00 імперський міністр закордонних справ Йоахім Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни. Рано вранці 22 червня 1941 після артилерійської та авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР.

22 червня в 12:00 дня народний комісар іноземних справ СРСР Вячеслав Молотов виступив по радіо з офіційним зверненням до громадян СРСР, повідомивши про напад Німеччини на СРСР і оголосивши про початок вітчизняної війни.

В Україні День скорботи і вшанування пам'яті жертв заснований напередодні 60-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років згідно з указом Президента України "Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Читайте також: Пам'ятники Другої світової війни не будуть зносити

За приблизними підрахунками, війна забрала життя кожного п'ятого українця.

Нагадаємо, також 9 квітня 2015 Верховна Рада України визначила 8 травня Днем пам'яті і примирення жертв Другої світової війни.

Таким чином, тепер день пам'яті та примирення українці відзначають одночасно з більшістю країн Європи і союзників.

"Прийняття проекту закону сприятиме консолідації українського народу, належному увічненню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшанування всіх її жертв, а також відновленню і збереженню національної пам'яті Українського народу про Другу світову війну 1939-1941 рр.", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.