Учені змоделювали поведінку атмосфери екзопланети Gliese 1132b.

Про це повідомляє CFA.

Екзопланета Gliese 1132b була виявлена минулого року й відразу звернула на себе велику увагу вчених. По-перше, вона невелика, а по-друге, розташована близько до Землі, в 39 світлових роках: ближче будь-якої іншої екзопланети такої величини - всього 1,2 радіуса Землі.

Інструменти, які мають учені, повинні дозволити вивчити її атмосферу.

Gliese 1132b відразу назвали "однією з найважливіших екзопланет", хоча життя на ній немає - перебуваючи всього за 2,25 км від своєї зірки, вона робить оборот навколо неї за 1,6 земних дні, нагріваючись вище 250 °С.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Нова робота Лаури Шефер (Laura Schaefer) і її колег розкриває деякі деталі з життя планети. Вчені створили модель поводження її атмосфери.

Планета містить водяну пару і при цьому отримує майже в 20 разів більше ультрафіолетового випромінювання від своєї зірки, ніж Земля - ​​від Сонця. Енергетичні фотони розщеплюють молекули води на складові частини (водень і кисень), які повинні випаровуватися в космос. Однак, у силу більшої легкості і рухливості молекул водню, в атмосфері Gliese 1132b повинен накопичуватися кисень.

"На холоднішій планеті наявність кисню могла б слугувати ознакою життя. Але на такій гарячій, як Gliese 1132b, це ознака абсолютно протилежна: планета розпечена і стерильна", - говорить Лаура Шефер.

Вчені відзначають, що водяна пара разом з сильним випромінюванням зірки повинні нагрівати Gliese 1132b до температур, які не спостерігаються навіть і на нашій сусідній Венері. Швидше за все, ближче до поверхні температура стрімко зростає, тому поверхня планети розплавлена ​​вже мільйони років. Цей магматичний океан повинен поглинати частину атмосферного кисню - за підрахунками Шефер і її колег, близько 10%.

За словами дослідників, ця картина могла існувати в минулому і на самій Венері.

Gliese 1132b може виявитися першою екзопланетою, де є кисень в атмосфері, хоча і "абсолютно даремний" для людства.

Якщо висновки астрономів правильні, то потужні телескопи наступних поколінь (James Webb або Giant Magellan Telescope) зможуть виявити і з'ясувати склад її атмосфери.

Підготувала: Ася Рябошапка