Це фото шокувало соціальні мережі – водій переповненої маршрутки виїхав на вимкнену смугу реверсного руху на мосту Патона, аби не стояти в заторі. Поспішаючи, він ризикував життями кількох десятків людей. На щастя, біди не сталося, але така ризикована халатність неабияк обурила киян.

Портал Знай.ua вже розповідав про цю подію, яка трапилася о пів на дев'яту вечора 18 серпня. Багатьох наших читачів цікавить, чи покарали маршрутника, який ледь не вбив своїх пасажирів? Як з'ясувалося ніхто з тих, хто їхав в салоні, навіть не зробив водію зауваження. Навпаки, дехто його дії схвалює, адже всім хотілося якомога швидше дістатися додому. Якби не "винахідливість" перевізника, тягнутися затором довелося б дуже довго.

Читайте також: Нові маршрутки Києва будуть працювати на благо "тіньовиків"

Публічна інформація у відкритому доступі в соцмережах, ще й з фотофактом порушення – чи цього не достатньо, аби порушника знайти та покарати? Але патрульній поліції байдуже. Більше того, про "маршрутку-вбивцю" там досі нічого не знають.

"Немає механізму встановлення правопорушення за фотоматеріалом без належної експертної оцінки, - відповіли на запитання в Управлінні патрульної поліції Києва, - згідно інструкції з оформлення поліцейських матеріалів про адмінпорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, постанова про адміністративне правопорушення виноситься на місці скоєння адміністративного правопорушення уповноваженими на те особами".

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читайте також: Черговий "герой парковки" розлютив киян (ФОТО)

Цей "дикий" офіціоз розшифровується просто: якби хтось з очевидців порушення викликав на місце події поліцію, тоді на водія склали б протокол та оштрафували. Ініціювати розслідування через пост у Фейсбуці, без зареєстрованої заяви на папері – ніхто не буде.

А столичний адвокат Наталія Крук, розгледіла в діях водія одразу кілька порушень: "Переповнена маршрутка – це адмінпорушення, передбачене ч.1 ст. 121-2 КУАП (перевезення водіями транспортних засобів, що працюють у режимі маршрутних таксі, пасажирів понад максимальну кількість), передбачає штраф у розмірі 170 гривень.

Адміністративним правопорушенням є виїзд на вимкнений реверс, ч.1, ст.122 КУАП (порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг. Карається штрафом у розмірі 255 грн або 50 штрафних балів. Однак якщо таке порушення спричинило створення аварійної ситуації, то на водія чекає або штраф 680 грн, або позбавлення водійських прав на строк від шести місяців до одного року".

Читайте також: Мітингувальники спровокували транспортний колапс у центрі Києва

Загрозу здоров'ю та життю людей в транспортному засобі також можна оцінювати, як злочинну недбалість службової особи, але адвокат Крук сумнівається чи матиме обвинувачення прокурорську підтримку у разі порушення кримінальної справи. І дуже жаль, бо частина 1, статті 367 ККУ передбачає штраф від 4250 до 8500 грн або виправні роботи до двох років, або на три роки обмеження волі років: цілком справедливо для такого кричущого порушення. Але правозахисник одразу попередила: незважаючи на наявність у діях водія ознак цього злочину, добитися від поліції та прокуратури такого розслідування буде важко.

Знай. ua продовжить відслідковувати ситуацію щодо цього порушення та вчасно інформувати читачів про покарання зловмисника, якого неодмінно знайдемо.