Астрономи з європейської обсерваторії ESO, розміщеної в Чилі, оголосили про відкриття планети земного типу. Вона обертається навколо зірки Проксіма Центавра, яка розташована на відстані всього чотирьох світлових років від Землі. Судячи по відстані до зірки, на планеті може існувати рідка вода, а значить, і життя, повідомляє журнал Nature.

Проксима Центавра - це тьмяний і крихітний червоний карлик розмірами в сім разів менше Сонця і неозброєним оком його не видно. Однак, на цю зірку націлені об'єктиви багатьох наукових приладів, серед яких і 3,6-метровий телескоп обсерваторії ESO.

Підозри про наявність у Проксіми Центавра як мінімум однієї планети виникли ще в 1998 р, і хоча тоді вони не підтвердилися, згодом з'явилися нові свідчення. Зацікавлені астрономи на чолі з Гільема Англад-ескудо (Guillem Anglada-Escudé) з Лондонського університету королеви Марії навіть провели кампанію Pale Red Dot, яка роз'яснює інтерес до тьмяної зірки і збирає нові дані спостережень. І це спрацювало. "Я продовжував стежити за новою інформацією кожен день протягом перших 60 днів кампанії, - розповідає Англад-ескудо. - Перші десять були багатообіцяючими, перші 20 підтверджували наші очікування, а за 30 днів все стало досить ясно, так що ми відразу почали підготовку публікації ".

На офіційній прес-конференції, яка проходить сьогодні в ESO, вчені оголосили, що їм вдалося отримати чіткий сигнал: у Проксіми Центавра є планета, що робить повний оборот навколо орбіти за 11,2 земних дні. За оцінкою астрономів, маса її становить всього 1,3 маси нашої планети, а відстань до зірки набагато менше - всього 7 млн ​​км. Це не дотягує і до 5% від середньої дистанції між Землею і Сонцем, але з урахуванням слабкого світла Проксіми Центавра, на такій відстані виявлена планета потрапляє в "зону населеності" і отримує досить тепла, щоб рідка вода могла зберігатися на ній постійно і не замерзати, але й не надто багато, щоб вона випарувалася.