Можливість знизити вартість ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) майже в два рази знайшли вчені з австралійського University of New South Wales.

За словами члена дослідницької групи Вільяма Леджера, під час підготовки до ЕКЗ жінки повинні проходити гормональну стимуляцію овуляції. Це досить дорогі ін'єкції, які можуть викликати ряд побічних ефектів. Нова методика дозволить від цього відмовитися, пише NEWS.am Medicine.

У жінок можна брати незрілі яйцеклітини, які потім культивуватимуться у лабораторних умовах до дозрівання. Проте така процедура не була ефективною. В усьому світі за останній рік на світ з'явилося всього близько 400 немовлят, народжених в результаті використання цього методу.

Вчені ж знайшли спосіб вдвічі збільшити ефективність дозрівання яйцеклітин in vitro. Вони запропонували використовувати під час культивації кумулін. Це білок, що поєднує в собі властивості відразу двох факторів росту, необхідних для дозрівання яйцеклітин.

Читайте також: Заразитися безпліддям можна через поцілунки

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Вчені успішно протестували дію кумуліна на свинячих яйцеклітинах і на людських. Жінкам запліднені яйцеклітини, які дозрівали таким чином, поки що не підсаджували. Подібні експерименти почнуть проводити у наступному році. Спочатку ж науковцям треба буде довести безпечність цього методу і для жінки, і для дитини.

У випадку позитивних результатів випробувань, введення цієї процедури в ембріологічну практику може зробити ЕКО ще більш доступним, дешевим, нешкідливим для жінки і простим. Завдяки такій процедурі запліднений ембріон можна буде отримати всього за п'ять днів. Зараз від стимуляції до отримання ембріона, готового до підсадки, проходить близько місяця.

Як писав "Знай", багаті люди частіше страждають на безпліддя.