На столичній станції метро Золоті Ворота минулого тижня встановили термінал на турнікеті для оплати проїзду платіжною карткою Master cart. Також такі запрацювали ще на 17 центральних станціях.

Київ став п'ятим містом у світі, де працює така система розрахунку в метрополітені.

Всередньому в день карткою розплачується 10-15 осіб, порахували на станції Золоті Ворота. На пункті пропуску біля турнікетів охочим розплатитися карткою пропонують листівку із алгоритмом дій.

"Почув у новинах про цю систему, зумисне прийшов розрахуватися карткою, але не вийшло. Виявляється, тут мало звичайної платіжної картки. Потрібна ще додаткова - системи Pay pass,"- каже столичний студент Артем Міщенко. Він прийшов із карткою від "Райффайзен банку Аваль".

Матеріал за темою У користувачів інтернет-барахолок крадуть гроші з карток

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Картку Pay pass прив'язують до основного карткового рахунку. Картка системи Pay pass у чотири рази менша за звичайну, має самоклейну основу. Завдяки цьому її можна приклеїти до мобільного телефону, сумки чи брелока. Щоб зняти із неї кошти не потрібно вводити пін-код, якщо потрібно заплатити до 100 гривень.

"Думаю, правильно, що для розрахунків у метрополітені обрали саме такий варіант. Звісно, для пересічних киян зручніше було б, якби була можливість оплатити поїздку звичайною карткою. Однак це було б не так безпечно. Шахраї піддивлялися б коди, біля турнікетів постійно була б штовханина. А картка Pay pass спрацьовує удвічі швидше, ніж звичайний проїзний метрополітену, її викрасти важко, бо власники її приклеюють до телефонів чи гаманців. Одразу помітять пропажу", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Випуск додаткової картки системи Pay pass коштує від 50 до 120 грн. Нею також можна розплачуватися в мережах магазинів "Мегамаркет", "Фуршет", Metro в ресторані швидкого приготування "Макдональдз".

Нагадаємо, у лютому в Київському метрополітені повідомляли про відмову у найближчі роки від жетонів і перехід лише на одноразові пластикові картки та багаторазові із поповненням.