Три мільйони українців зможуть ініціювати проведення загальноукраїнського референдуму. У Верховній Раді сьогодні зареєстрували Закон "Про всеукраїнський референдум". Згідно з ним, громадяни зможуть зобов'язати чиновників міняти кордони України, переглядати положення трьох глав Конституції і скасовувати діючі закони.

"Референдуми зможуть проводити за народною ініціативою. Для цього ініціативній групі потрібно зібрати три мільйони підписів. Обмежень по часу нема. Ініціювати проведення референдумів можуть також політичні партії", - заявляла під час презентації закону експертка Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Для визнання результатів референдуму, в ньому повинні взяти участь не менше 50% зареєстрованих в Державному реєстрі виборців.

"Робота над новим законопроектом тривала більше року. Він не розроблявся в Адміністрації Президента чи якоюсь однією політичною силою. Закон народжувався на засіданнях робочих груп, круглих столах, в дискусіях кращих юристів. А замовником його виступає ромадянсгьке суспільство. Саме все це і дає йому усі шанси стати інструментом для народовладдя", - сказала про закон депутатка від Блоку Порошенка Світлана Заліщук.

Тепер документ має пройти обговорення у Комітеті з питань правової політики та правосуддя, який очолює однопартієць авторів законопроекту Руслан Князевич. Розробкою законопроекту керує очолював Олександр Черненко. Він представник від пропрезидентського блоку.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Читайте також: Порошенко готовий провести референдум стосовно вступу України до НАТО

Закон зобов'язує ЗМІ надавати однакову кількість ефірного часу чи газетних шпальт для представлення позиції різних сторін. Пряма агітація має розміщуватися виключно у рекламних блоках і оплачуватися з спеціальних фондів ініціаторів проведення референдумів.

"Нова редакція закону не допускає можливості узурпації влади через референдум, як це відбулося у сусідній Білорусі, в колишніх республіках СРСР в Середнійї Азії, в Азербайджані. Необхідно якомога швидше скасувати чинний Закон про референдум і ухвалити нову редакцію, яка виключає ризики узурпації влади", - зазначала експерт Коаліції "За чесний референдум" Світлана Конончук.

Нагадаємо, що протягом останнього року президент Порошенко обіцяв три референдуми: в березні – про другу державну мову, в квітні – про державний устрій України і вступу до НАТО.