Вже 2016 року чиновникам не вдасться уникнути подачі декларацій або брехати під час її заповнення. Електрона система автоматично повідомить про це прокурорів, а за недостовірні дані чиновнику загрожує два роки позбавлення волі.

"За 20 років незалежності в Україні не посадили жодного чиновника за неподання декларацій, або тих, хто їх неправильно заповнював. Прот, 26 квітня нам таки вдалося проштовхнути через Раду закон, згідно з яким для чиновників запроваджується саме кримінальне покарання за такі дії", - сказав "Знай" президент українського відділення міжнародної організації у боротьбі з корупцією Transparency International Олексій Хмара.

Експерт зауважує, що перше покарання за недостовірне заповнення декларацій в Україні передбачало штраф 425 гривень, згодом його збільшили до 800. Водночасв Сполучених Штатах за неправдиву інформацію в декларації навіть пересічний громадянин може отримати 2-4 роки ув'язнення.

Нагадаємо, що сьогодні Transparency International оприлюднило рейтинг найбагатшіх чиновників, з якого з'ясувалося, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і Генпрокурор Шокін не мають навіть власного авто.

Читайте також: Список найбагатших чиновників очолив очолив голова фіскальної служби

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Вони можуть їздити на службових авто або на "подарунках друзів". Ми наполягаємо, щоб майно, яким користується державний службовець, також заносили в декларації. Пам'ятаєте, як Юлія Тимошенко свого часу казала, що розкішний будиночок, в якому вона мешкала, їй не належав, а то були "любі мої". Це треба припинити і примусити чиновників вписувати в декларації не лише те, що їм належить, а й те, чим вони користуються", - зазначив Хмара.

Наразі в Україні громадянам досі недоступні декларації чиновників. Експертам доводиться розсилати запити по відомствах, домагатися їх публікації через суди та долучати економістів, щоб порахувати вартість майна.

З 2016 року усі декларації чиновники будуть подавати через Інтернет. Ці дані стануть відкритими у Єдиному державному реєстрі. Зараз в ньому лише 500 декларацій, серед яких експерти знайшли понад 60 звітів із ознаками корупції.

"Відстежувати та розслідувати корупційні ознаки в деклараціях буде Нацагентство з питань запобігання корупції. Проте слідкувати за деклараціями посадовців після подій Революції Гідності має стати звичкою та модою для кожного. І наша місія – запровадити цю моду", - заявила керівник департаменту комунікації Transparency International Україна Ольга Тимченко.

Читайте по темі: "Люди Порошенка хочуть очолити корупцію, а не боротися з нею"