Боротьба за легалізацію доходів триває. Але ті, хто має багатомільйонні доходи, хабарі, тощо продовжують спокійно жити. Більше уваги фіскали на правоохоронці приділяють підприємцям, які платять своїм працівникам у конвертах. Податківці наголошують – це протизаконно і потрібно змінювати практику. Підприємці лише розводять руками – йдуть на це тільки, аби вижити.

Так, нещодавно Державна фіскальна служба виявила, що 61% підприємців ухиляються від сплати податку на зарплати. Про це розповів директор департаменту податків і зборів фізичних осіб Павло Дроняк.

Читайте також "Треба скуповувати дешевий долар. Завтра він буде дорожчий"

За його словами, фіскальна служба не отримала за півріччя близько 6 млн грн військового збору, 61 млн грн єдиного соціального внеску і близько 272 млн грн податку на доходи фізосіб.

"Вся проблема у тому, що податки високі. Не може працівник платити податку по величині, як зарплата свого найманого працівника. Ситуація могла б змінитися, якби податок на зарплату зменшили", - говорить порталу "Знай" економіст Віталій Кравченко із Центру економічних досліджень.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Зараз податок на доходи найманих працівників — 52% від суми його зарплати.

"За зарплату в 5 тисяч гривень, потрібно заплатити податок понад 2,5 тисяч. Фактично на кожного такого працівника підприємство має платити 7,5 тисяч. Звісно, це не вигідно, тому власники фірм оформлюють своїх спеціалістів на мінімальну зарплату 1378 грн і платять близько 700 гривень податку. Решту дають нелегально", - пояснює він.

Зазвичай неофіційні зарплати є у сферах, що не мають надприбутків — сфері обслуговування, пошиття одягу, підприємствах з ремонту.

Щоб виплатити зарплатню "в конверті", фірмі потрібно отримати кошти нелегальним шляхом. Якщо проходитимуть через офіційні рахунки підприємства, то податківцям буде зрозуміло, що кошти йдуть на неофіційні зарплати. Через це гроші проводять через конвертаційні центри.

"Ці центри беруть близько 10 відсотків від проведення операції за свої послуги. В Україні їх працюють сотні. Те, що такі установи й досі є, свідчить про те, що ними опікуються люди, що мають стосунок до влади. Їм вигідна така ситуація, бо можуть заробляти великі гроші", - пояснює експерт.

Він вважає, що варто було б ще два роки тому зменшити податок на доходи працівників до 8%. Тоді б було вигідніше заплатити податок у державу, ніж сумнівним конвертцентрам.

"Та й офіційний дохід населення, що працює у приватному бізнесі позитивно позначився б на їхньому добробуті. Таким би людям давали кредити банки. Банки б мали більшу кількість позичальників. Це стимулювало б більше споживання товарів. Оскільки в кожному товарі закладена податкова складова, то наші фіскали компенсували б втрати від зменшення податку.", - пояснює Віталій Кравченко.

Нагадаємо, із січня по липень цього року Державна фіскальна служба не доотримала 15 млн грн через те, що 32 тис. людей займалися підприємницькою діяльністю без документів.