Коли гривню запровадили 20 років тому, її купівельна спроможність була у десятки разів вищою. На 150-200 грн можна було цілий місяць жити Зараз на це не вистачає і 3 тис. грн.

"Найбільше ціни виросли у 1999, 2008 і 2014 роках. При чому дуже серйозно. 20 років тому за 100-грамову плитку вітчизняного шоколаду можна було заплатити 1 гривню й отримати решту 20 копійок. На початку 2000-х її вже продавали за 2,8 гривень. А зараз на 90-грамову плитку забракне 20-гривневої купюри", - розповідає порталу "Знай" Володимир Марченко, економіст компанії AFS.

Читайте також "За 20 років гривня перетворилася із долара на євро"

На 1 гривню можна було купити 3 батони "Нива". Зараз на одну штуку треба більше у 7 разів. Кілограм солі подорожчав у 30 разів. 1998 року сіль продавали по 32 копійки за кілограм. Зараз — по 9 грн.

"Якщо імпортні продукти дорожчали через девальвацію гривні, то наші — через збільшення ціни на пальне та енергоносії. Ще одна причина масових подорожчань — це повна бездіяльність Антимонопольного комітету й прагнення наших підприємств мати надприбутки. Наприклад, зараз літр фасованої соняшникової олії коштує 40 гривень, 1998 року вона була по 1,8 гривень. Це більше ніж у 20 разів. Навіть у доларовому еквіваленті її ціна збільшилася", - пояснює він.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

На його думку, якщо гривня й наступні 10 років буде знецінюватися такими темпами, як останні 12-14 років, то до 2026 року копійок вже не буде. А роль дрібних грошей виконуватимуть 10 і 20-гривневі купюри.

"Може повторитися ситуація із купонами, коли ми всі були мільйонерами. Щоб такого не було, треба вжити рішучих заходів — зменшити обсяги гривневої маси в суспільстві, наростити експорт вітчизняних товарів, скоротити імпорт і відродити банківську систему. Але сумніваюся, що теперішньому уряду й Нацбанку це по зубах", - каже фахівець.

Нагадаємо, за останні 20 років гривня впала відносно долара у 14 разів.