Білоруський правозахисник Олесь Беляцький вважає, що демонстрації у Вірменії спричинили політичні чинники. Люди вийшли протестувати проти засилля російського капіталу в цій країні.

А розгоном демонстрації в Єревані керували з Кремля, сказав віце-президент Міжнародної федерації прав людини в інтерв'ю Радіо Свобода.

Він звернув увагу, що будь-які, здавалося б, суто економічні акції завжди мають політичний підтекст.

Правозахисник нагадав, що люди у Вірменії протестують проти підвищення цін на електроенергію, яке відбулося фактично у вигляді ультиматуму з боку російської компанії, що володіє вірменським енергетичним комплексом.

"Виходить, що керівництво Вірменії підтримало російську сторону, а громадяни виступили проти такої залежності від Росії", – каже Беляцький.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Тому, на його думку, влада Вірменії зупиняла протест "під повним контролем російських спецслужб". Про це, вважає правозахисник, можуть свідчити і слова речника російського президента Дмитра Пескова, що Росія дуже уважно стежить за тим, що відбувається в Єревані.

"Це свідчить про те, що російська влада розглядає Вірменію як підконтрольну країну, а методи придушення громадянської активності диктуються вірменському керівництву з Кремля", - сказав Олесь Беляцький.

Читайте також: Вірменська влада наступає на граблі Януковича - Рубен Меграбян

У столиці Вірменії Єревані поліція рано-вранці у вівторок, 23 червня, силою розігнала демонстрантів проти підвищення цін на електроенергію. При цьому були затримані 237 людей, також повідомляли про 18 чи 25, за різними даними, потерпілих. Серед тих, кого побила й затримувала поліція, були й журналісти, зокрема, кореспонденти Радіо Свобода.

Після цього в Єревані зібралася нова демонстрація, що триває досі. Також менші акції протесту відбуваються в інших містах Вірменії.