В Івано-франківській галереї "Арт на Мур", у вівторок, 23 червня, відкрили виставку творчих робіт бійців АТО, які проходили реабілітацію на Верховинщині.

Про це повідомляє місцеве видання "Репортер".

Більшість бійців АТО вперше тримали у руках пензель та творили картини власноруч.

"Основною метою нашого проекту є повернення військових до мирного життя. Це не є арт-терапія. "Творча Криївка" розробила комплексний підхід до творчої реабілітації бійців, що включає в себе творчість, природу та спілкування. Цілющим елементом є робота із кольором", - розповіла керівник проекту Віталіна Маслова.

Читайте також: Поранені бійці АТО продали свої картини, аби допомогти побратимам

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Військові розповіли, що для них головне - спілкування, а малювання допомагає вивільнити якісь власні переживання та побороти страхи.

Які кольори і чому переважають у творчості бійців, прокоментувала для "Знай" психолог та гіпнолог центру практичної психології "Альфа-Генезис" Марія Дьяконова.

"Це пов'язано із різним сприйняттям людей тієї дійсності, в якій вони опинилися. Червоно-чорні тони асоціюються з трагічними подіями, трауром, смертю. Можливо, люди, які малюють картини в такій гамі, досить глибоко і сильно переживають потрясіння війни, загибель товаришів", - розповіла вона.

За її словами, будь-яка нормальна людина, відправляючись на війну, підсвідомо думає про можливу смерть. І навіть повернувшись, цей страх продовжує в ній жити деякий час.

"Картини в таких тонах - спосіб позбутися цього страху, виплеснути у творчість свої переживання", - додала психолог.

Натомість, картини, які намалювали в жовто-зелено-блакитних тонах - протилежна емоція людей, що побували на війні.

"Ймовірно, вони більш позитивні, переживши страх і залишивши його позаду - вони дивляться в майбутнє, висловлюючи в природних яскравих кольорах своє прагнення до нового світлого життя", - сказала "Знай" Марія Дьяконова.

У Івано-Франківську також планують провести аукціон намальованих картин та семінар, щоб зацікавити людей до волонтерства у "Творчій криївці". Благодійній організації наразі катастрофічно бракує людей.