Сьогодні після тривалої хвороби на 86-му році життя помер колишній глава Міністерства закордонних справ Росії Євген Примаков. Про смерть повідомив його онук Євген Сандро.

Євген Максимович Примаков очолював російський уряд за пропозицією Бориса Єльцина з вересня 1998 по травень 1999 року. До цього він керував МЗС Росії та Службою зовнішньої розвідки РФ.

Одним з найбільш пам'ятних політичних жестів прем'єра став відомий розворот над Атлантикою, коли Примаков, прямуючи до Вашингтона, вже в літаку відмовився від візиту, дізнавшися про рішення бомбити Югославію.

Примітно, що відставку Примакова народ сприйняв негативно - 81% населення її не схвалили.

Колеги відзначають, що на посаді міністра закордонних справ Примаков "повернув зовнішній політиці Росії та її дипслужби гідність". При ньому РФ розвивала партнерські відносини з країнами Заходу і Сходу порівну.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

Окрім політичних заслуг, Євген Примаков мав і наукові досягнення: він один з провідних вітчизняних сходознавців, великий вчений у галузі світової економіки і міжнародних відносин. Примаков входив до складу президії РАН та був почесним членом Російської академії освіти.

Читайте також: У Росії несподівано помер друг Бузини

Президент РФ вже висловив свої співчуття з приводу смерті Примакова:

"Президенту доповіли скорботну новину про смерть Євгена Максимовича Примакова. І президент глибоко співчуває рідним і близьким Євгена Максимовича, всім тим, хто його знав", - сказав його прес-секретар.

Співчуття також висловив колишній прем'єр-міністр Росії Сергій Степашин. За його словами, зі смертю Примакова "пішла епоха совісті, державності, чесності, як нової Росії, так і колишнього СРСР".

Екс-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін написав про Примакова так: "Пішов Євген Примаков. Видатний політик. Він створював історію Росії".