Загальновідомо, що середній клас - це становий хребет держави і демократії. Нас привчили думати про цю соціальну групу, як про носіїв європейських цінностей і ліберальної культури. Та й майданні події 2004 і 2013-2014 років були, в значній мірі, очолені саме цими людьми.

Однак з огляду на нинішній стан нашої держави, коли кожен наступний день краще за попередній, нам слід припинити гратися в оксамитові революції та іншу євроінтеграцію і, перейшовши на шорсткий язик радянського агітплакату, поговорити про справжню революцію. Так, ту саму революцію з "правильних" радянських книг, які, сподіваюся, ти читач, як і я, в дитинстві читав.

Причини, по яким Україною гуляє привид революції, до болю прості і знайомі. І аналізувати ситуацію ми будемо, спираючись на роботи таких визнаних вчених в цій сфері, як Тед Скочпол і Джек Голдстоун.

Ці люди витратили досить багато часу на те, щоб сформувати структуралістську теорію революцій. Вони творчо розвинули висловлювання Леніна, що революція відбувається тоді, коли верхи більше не можуть, а низи не хочуть жити по-старому, і, по суті, їх теорія ставить знак рівності між соціалістичними і буржуазними революціями.

Оскільки Пані Скочпол стверджує, що Китайська, Французька та Російська революції викликані фактично однаковими причинами. Згідно з її концепції, революції починаються в тому випадку, коли держава зустрічається зі структурною податковою кризою, обтяженою військовою поразкою.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Таким чином, вона сформувала теорію військово-фіскальної кризи. Це поєднання внутрішніх і зовнішніх чинників призводить до того, що уряд делегітимізується в очах нижчих прошарків суспільства. При цьому, підвищення податків і зниження соціальних витрат держави викликає масове невдоволення. Але, як влучно зазначив вже Джек Голдстоун, в разі, якщо при цьому зберігається єдність правлячої еліти, то нас очікує не революція, а все більш зростаюча апатія в поєднанні зі стихійними бунтами.

Але податковий тягар лягає не тільки на нижчі верстви суспільства, він зачіпає також і еліту. А це призводить до того, що в каламутній воді починається рух. Еліта розколюється на клани, які активно ворогують між собою і борються за владу, при цьому саботуючи дії центрального уряду і, таким чином, розгойдуючи човен.

В кінцевому підсумку, результат не змушує себе чекати. Еліта, спочатку не плануючи цього, руйнує державний механізм. Після чого хвиля народного гніву змітає їх усіх, запускаючи глибокі структурні зміни в суспільстві і державі. Тепер до влади приходить уряд, який користується масовою народною підтримкою, держава глибше проникає у суспільство, отримуючи можливість краще збирати податки і виконувати свої функції, в тому числі і військові.

Пані Скочпол в своїх роботах спеціально підкреслювала, що її теорія стосується в основному аграрно-бюрократичних імперій, в яких держава ще не змогла в певній мірі проникнути в суспільство. Роль незадоволених низів тут грають в основному селяни, а еліти – клас великих землевласників. Тому її теорія має більше відношення до минулого, ніж до майбутнього. Оскільки в більшості країн вже пройшов процес урбанізації, і селянство тепер становить незначну меншість.

В рамках цієї статті ми не змогли втриматися від того, щоб не приміряти одяг військово-фіскальної кризи на нашу країну. Адже очевидно, що за останні роки нашому правлячому режиму стає все важче виконувати взяті на себе соціальні зобов'язання. Фактично, перед усвідомленням величезної діри в кишені, яку вже не можна заткнути навіть траншами МВФ, наші олігархи почали порушувати соціальний контракт, суть, якого полягала в тому, що "живи сам і дай жити іншому". Олігархи і їх прихвостні живуть в одному світі, а велика частина населення України в іншому. Але при цьому олігархи, через соцвиплати і державні інститути, давали можливість населенню продовжити своє існування, планово підкуповуючи його дрібними подачками перед виборами.

Тепер цій ідилії настає кінець. З одного боку, грошей на подачки не вистачає. Грошей взагалі не вистачає, а єдине місце, де можна їх взяти, це вкрай зубожіле населення. З іншого боку, їх можна знайти в кишенях олігархів, але з огляду на той факт, що навіть наш президент ховає гроші в офшорах, варіант перестати красти і почати платити податки є абсолютно нереальним.

І, в цілому, в цьому немає нічого страшного для стабільності державних інститутів, але факт полягає в тому, що Україна зазнала воєнної поразки від Росії. І останні два роки наші верхи щосили намагаються приховати цей факт, використовуючи війну, як виправдання для зубожіння населення. Ми весь час чуємо, що у нас все погано, тому що війна, що не виступайте проти влади, а то Путін нападе. Але в тому випадку, якщо Путін дійсно нападе, наша армія мало що зможе йому протиставити. І тоді в країні почнеться колапс державних інститутів і революція. Оскільки легітимність нашого уряду досягне нуля.

Ситуація, по суті, революційна.

Так ми підходимо до теми, озвученій в заголовку нашої статті: про роль середнього класу в подіях, які насуваються на нас. Фактично ця соціальна група може виступити як могильником олігархократії, так і її рятівником. І саме контроль над нею визначить подальшу долю українського народу і нашої держави.

Якщо ми згадаємо старі радянські книги, що згадуються на початку статті, то там часто описувалася ситуація, коли після переможного народного виступу середній, помірний, клас йде на угоду з верхами. І, таким чином, залишає нижчі верстви населення при своїх інтересах.

Свого часу, до того, як виродитися і деградувати, радянські комуністи знали толк в революції і тероризмі. Тому і радянські книжки в цьому сенсі абсолютно праві. І якщо ми подивимося на обидві наші так звані революції, то побачимо, що середній клас, при всій своїй нечисленності, міг мобілізувати широкі верстви населення, оскільки величезна кількість молодих людей після закінчення університетів бачили себе в складі цієї соціальної групи. Внаслідок плачевного стану нашої країни було очевидно, що місць нагорі немає. Але була віра, що якщо економіка запрацює як треба, то нагорі виникнуть нові місця і буде світле майбутнє, в якому їжі буде достатньо для всіх.

Але тепер, коли наша економіка стрімко падає в прірву, велике питання, з ким буде дружити ця соціальна верства населення. Оскільки тепер ніякого світлого майбутнього в найближчі роки не може бути в принципі. І велика частина населення приречена на стрімко прогресуючі злидні. У цей момент виникає питання: хто в соціальному і культурному плані ближче панам з "ситими обличчями" з середнього класу.

Для того, щоб ми не заплуталися в термінах, нам слід дати визначення цій соціальній групі. Середній клас - це не ті, хто заробляє в середньому. Середній клас - це люди, які, згідно зі звітом "GlobalWealthReport-2015" швейцарського банку CreditSuisse за минулий рік, повинні заробляти на рік не менше 11 258 доларів, тобто десь 22-23 тисячі гривень на місяць. І це нижча планка. Трохи вище знаходяться люди, на кшталт Мустафи Найєма, які забули, як можна прожити місяць за 5 тисяч гривень.

У будь-якому випадку, коли ми говоримо про таких людей, нам слід прийняти як факт, що ця соціальна верства добре влаштувалася в нинішній системі. Хоча, звичайно, їм усім хотілося б краще. І якщо наша олігархократія зазнає поразки, дуже багато з них попливуть в нікуди.

Адже багато людей, що відповідають вимогам швейцарського банку, це корумповані чиновники, топ-менеджери, які працюють на олігархів, професіонали, які обслуговують інтереси олігархів. А ще власники бізнесів, які обслуговують бізнеси олігархів, а також бізнесів, які обслуговують бізнеси, які обслуговують бізнеси олігархів. Всі ми, в кінцевому підсумку, вписані в олігархічну систему, але деякі вписані в неї більше за інших.

І так ми опиняємося на роздоріжжі. З одного боку, перед нами революційна альтернатива. Однак незалежно від того, чи переможе революція зліва, або, що набагато ймовірніше в вітчизняних умовах, права, середній клас зникне як поняття. Хоча масова революційна мобілізація дає шанс нашій країні вистояти у війні з Росією і зробити значний ривок в плані встановлення більш успішного суспільства, що в майбутньому призведе до виникнення нового середнього класу. Але потрібно добре розуміти, що до цього моменту доживуть не всі, і багато хто з нинішніх "добре влаштованих" до нього не увійдуть.

З іншого боку, якщо нинішній олігархії вдасться налагодити контакт із середнім класом і не пересваритися між собою, то може статися "латиноамериканізація" нашої країни. Олігархи спустять частину фінансових потоків вниз і отримають вірну їм соціальну групу, з якої, завдяки їхній освіті та кругозору, можна буде набирати силовиків і чиновників. При цьому соціальні ліфти зупиняться намертво, а велика частина населення буде зведена до рівня глухий злиднів. Хоча буде активно розвиватися система подачок, на кшталт нинішніх субсидій, оскільки люди, залежні від системи, не схильні бунтувати.

Але така система буде за своєю природою вкрай нестабільна. Корупція невід'ємна частина олігархії, через право красти підтримується лояльність до того чи іншого олігарха. А це робить державну систему неефективною. При цьому у нас в країні немає великих нафтогазових родовищ, що дозволяють спускати низам достатньо коштів для харчування. Тому привид революції ніколи зникне повністю. Але, як показує історія тієї ж Латинської Америки, країни можуть десятиліттями балансувати на межі революції. І мені здається, що це наша найймовірніша перспектива.

Але не варто забувати про Путіна - "санітар лісу". Країни Латинської Америки змогли застигнути в своїй олігархічній злиденності в значній мірі тому, що між ними вже дуже давно не ведуться великі війни. Вони – задвірки США, а американці не схильні дозволяти безлад на своєму задньому дворі.

І не будемо забувати, що ефективність держави створюється і вимірюється війною. Це вічні соціал-дарвіністські перегони, в яких менш корумповані і більш згуртовані суспільства пожирають своїх побратимів-невдах.

Наша країна, на щастя, (стверджую без жодної іронії) знаходиться не в Латинській Америці. Тому насправді у неї немає виходу, крім як стати радикально ефективніше у всіх сферах життя. Оскільки Європа, частиною якої ми є, це не мирна зелена галявина, а криваве поле бою. І тиша, гладь і Божа благодать, яку ми в ній останні десятиліття спостерігаємо, це лише оманливе затишшя, що може змінитися у будь-який момент.

Потрібно розуміти, що якщо Україна найближчим часом не прокинеться сама, то, висловлюючись словами великого Шевченка, "ліхії люди... в огні Її, окраденую, збудять".