За останній тиждень скраплений газ для заправки автомобілів подорожчав більше ніж на 3 грн. Зараз літр продають за 12,9 грн. Найшвидше ціна піднялася на фірмових мережах. Найповільніше — на заправках без назви у спальних і промислових районах. Деякі із них ще тримають ціну 12,5 грн.

"Така ситуація виникла через проблеми із поставками пального із Росії. Там вийшла з ладу велика установка з виробництва скрапленого газу. Плюс до цього суттєво виріс дефіцит на цей вид палива в середині країни. Тому в Україну вони продали значно менше, ніж завжди. На нашому ринку утворився дефіцит", - пояснює порталу "Знай" Артем Куюн, аналітик консалтингової компанії "А-95".

Читайте також Нацбанк зробив подарунок валютним спекулянтам

За його словами, вітчизняний ринок скрапленого газу дуже залежний від поставок із Росії.

"Ми споживаємо у місяць 130 тисяч тонн. В Україні виробляють — 30 тисяч. Решту імпортуємо. 80 відсотків від всього імпорту йде з Росії. Через це перебої з поставками звідти дуже впливають на ціну на нашому ринку", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Він прогнозує подальше зростання цін на паливо. До кінця тижня на більшості заправних станцій вони можуть сягнути 15 грн за літр.

"Вже зараз літр газу на аукціоні продають за 13,4 гривень. Це означає, що в роздрібі завтра-післязавтра ціни 12,8 вже точно не буде. Зазор в ціні лишатиметься хіба що на тих заправках, які ухиляються від податків", - пояснює він.

На його думку, ситуація із газом з часом стабілізується — поставки палива налагодять із інших країн. Однак він не береться прогнозувати, на скільки після цього знизиться ціна цього виду палива.

Нагадаємо, торік у цей період скраплений газ продавали на заправках по 6,7-7 грн за літр.