Секретар РНБО Олександр Турчинов порадив українцям позбутися від рабської психології, яка не дозволяє побудувати сильну державу. При цьому він наводить у приклад створення староєврейської держави, яке згадується в Старому Завіті.

"Що таке рабська психологія - це внутрішнє боягузтво, невіра в свої сили, бажання отримати щось за чужий рахунок, з чиєюсь спиною сховатися, відсидітися. Але Господь каже, що боягузтво - це страшний гріх. Потрібно видавлювати з себе раба. Творець зробив людей вільними. Господь змусив єврейський народ 40 років поневірятися по пустелі, щоб позбутися рабської психології. Вони поневірялися, поки останній раб в їх рядах не помер. А коли прийшло нове покоління, яке не знало рабства, воно прийняло свою землю", - повідомляє він в інтерв'ю на ресурсі УНІАН.

Турчинов зазначає, що рабська психологія в українців формувалася тривалий час під впливом Росії. За словами чиновника, всю історію від сусідньої держави виходили такі загрози, як агресія, підступність, підлість, зрада, жадібність і боягузтво.

"Знай.ua" повідомляв, що Турчинов назвав головну проблему українських депутатів.