Ризики, пов'язані з судовими процесами навколо підземних сховищ газу, будуть знижувати вартість оператора ГТС, якщо ці активи не розділити.

Про це розповів в інтерв'ю DT.UA голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Європейські аналітики довели, що зберігання й транспортування газу - це окремі бізнеси. З багатьох причин. Наприклад, з погляду регулювання, бізнес зберігання газу кардинально відрізняється від транспортного. На цей момент бізнес зберігання в Європі не є високорентабельним, - зазначив він.

Крім того, за словами голови НАК, через розвиток газопроводів та зміну ситуації з поставками газу, а також у зв'язку із появою великого обсягу LNG (зріджений природній газ, - ред.) цей бізнес втратив частину своєї привабливості. Тому загальна рекомендація та статистика компаній з Європи показує, що цим бізнесам фінансово більш доцільно бути окремими.

Як наголосив Коболєв, будь-західний партнер, розглядаючи вхід в українську ГТС, розуміє, що транспорт газу в країні є прибутковим, а зберігання - збитковим.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Якщо це змішувати, це буде зменшувати потенційну привабливість бізнесу з транспорту", - зазначив він.

Втім, голова "Нафтогазу" зазначив, що ситуація має й іншу особливість: є історично накопичені проблеми.

"З тим самим Коломойським, з його вимогами та виграними судами по газу, це проблеми з групою Фірташа, там, де суди ми виграли, проте люди все одно намагаються чогось домогтися. Є також ризики, пов'язані з ПСГ (підземними сховищами газу)", - сказав Коболєв.

"Тому, будь-який західний інвестор буде істотно збивати вартість нового підприємства, якщо розумітиме, що до нього прийдуть Коломойський і Фірташ із вимогою віддати якийсь газ", - пояснив глава "Нафтогазу".

"Якщо Україні потрібен якісний інвестиційний продукт, який зацікавить західних партнерів, за який будуть готові платити гроші, то не треба змішувати якісний актив і проблемний актив. Тому ми наполягаємо на юридичному поділі активів", - заявив Коболєв.

За його словами, мова не йде про фізичне розділення.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.UA", екс-міністр енергетики Володимир Демчишин лобіював інтереси російського олігарха.