На Рівненщині, в Костопільському районі селян тероризують дикі кабани. На тварин скаржаться мешканці сіл Яснобір та Моквинські хутори.

"З городів зробили місиво. Свині не просто порили ділянки, а вирили всю картоплю з грядок. Як би не сліди копит, ми б могли б подумати що це зробили звичайні злодії", - скаржаться місцеві.

У селян пропадає не тільки картопля, а й інший врожай.

"Вранці я прокинувся і пішов поратись по господарству. Помітив щось не зрозуміле на городі, підійшов поближче і побачив картину - наче трактор все зорав за ніч. Все знищено, картопля, морква, цибуля",- скаржиться пенсіонер Микола Іванча.

Нищать тварини не лише городину, але й зернові культури. Особливо їм подобається кукурудза.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У минулому році тварини теж завдавали збитків. Але ходити у села вони починали наприкінці липня, або у серпні – врожай був майже зібраний і збитки не були такими відчутними. Цього року тварини унадилися до сільських обійсть вжне у травні.

Селяни неодноразово скаржилися до сільських рад, але там на їхні скарги не реагують, бо відстрілювати тварин заборонено законом, а огорожі та стрічки їх не зупиняють.

Минулого року ці села допомагали АТО. Збирали картоплю, буряк, моркву – усе віддавали волонтерам.

"А тепер немає ні для себе ні для армії чим допомогти. Кабани винищили весь врожай. Навіть саджанців на наступний сезон нема. З грошима зараз теж проблеми і нема ніякої гарантії, що люди витратять останнє на купівлю насіння, а тварини не повернуться знову", - скаржиться Михайло Сергієнко, котрий вже два рази пересаджував город.

Читайте також: Чернігівець врятував трьох людей, що ледь не потонули (відео)

Голова місцевого мисливського господарства Ярослав Серко стверджує, що інколи кабани справді тікають з лісу – попри те. Що лісники ставлять огорожі. Але нічого великих збитків не завдають. Серко запевняє, що селяни налаштовані не так проти кабанів, як проти самого господарства.

"Бо ми не дозволяємо рубати ліс та добувати у лісі бурштин – на Костопільщині є його поклади. Але ми копати не дозволяємо. І кабанів вирощуємо, аби не копали і не займалися браконьєрством", - розказує Серко.