Більшість державних закупівель може проводитися через онлайн-торги вже до кінця року. Верховна рада підтримала запровадження електронних торгів на закупівлю послуг до 200 тисяч гривень та роботи до 1,2 млн. Загалом в Інтернеті мають розміщати усі державні замовлення до 500 тисяч гривень.

"Це зачистить коло компаній, наближених до влади, які зазвичай отримували державні замовлення. Законом скасовується обов'язкова перевірка усіх учасників торгів перед конкурсом, надання купи довідок та ліцензій", - пояснив "Знай" зміст ініціативи експерт Реанімаційного пакету реформ Ярослав Юрчишин.

За новою процедурою перевіряти наявність необхідних документів будуть лише у компаній-переможців. Раніше спрощену процедуру дозволялося застосовувати лише для закупівель до 300 тисяч гривень.

"Старі правила дозволяли чиновникам гальмувати оголошення конкурсів. Це шкодило інтересам держави, зокрема, у закупівлях для потреб АТО. Після вступу закону в дію ці закупівлі будуть відбуватися в системі ProZorro, до якою має доступ кожний громадянин", - сказав Юрчишин.

Читайте також: Укроборонпром перейшов на електронний документообіг

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Якщо депутати встигнуть прийняти закон в другому читанні до кінця поточної сесії – він може вступити в дію вже цього року.

За вимогою Європейського союзу та стандартами Світової організації торгівлі, уся документація буде представлена англійською та українською мовами.

Законопроект також зобов'язує публікувати інформацію про закупівлі всім компаніям, які постачають теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення. Це підвищить прозорість діяльності природних монополій та дозволить побачити різницю в тарифах по регіонам України.